preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" Zagreb

 > Vijesti

Unstoppable with Patricia & Ángel

Autor: Administrator , 7. 11. 2019. 12:17

Dobar dan!

We are Patricia and Ángel, the new Spanish volunteers in Slava Raškaj Centre. We come from a small region in northern Spain, called Asturias. Specifically, from a not-very-famous but really beautiful city: Gijón. We are here as representatives of organization Conseyu de la Mocedá de Xixón (Youth Council of Gijón), which helps a lot of young people in order to find their own way and grow up.

We found this project on Conseyu’s web-site and we chose it because we are interested in helping others, especially if they have some kind of disability or difficulty. At first sight, Slava Raškaj Centre seemed a really good opportunity for us because it offers quite a lot different activities and ways to help young people. Furthermore, we believe that we can contribute sharing our knowledge as psychologists, and Slava Raškaj can give us a lot of useful tools to use in short term future.

In these first days, we have met the people we are going to work with, both teachers and students. Our first impression was really good, from the start we felt in love with the Centre. Everyone here does their best to make us feel comfortable, even when we don’t understand a single word of Croatian (not yet).

We are very excited and we hope we’ll be useful to the Centre. We’ll keep sharing our experience, stay tuned!

Mi smo Patricia i Ángel, novi volonteri iz Španjolske u Centru “Slava Raškaj”. Dolazimo iz male regije u sjevernoj Španjolskoj, koja se zove Astruias. Preciznije, iz ne-vrlo-poznatog ali uistinu prekrasnog grada: Gijón. Mi smo ovdje zbog naše organizacije pošiljatelja: Conseyu de la Mocedá de Xixón (Youth Council of Gijón), koja pomaže mladim ljudima s ciljem kako bi pronašli osobni put i kako bi sazrijeli.

Ovaj smo projekt pronašli na Conseyuvoj web stranici i odabrali smo ga zato što smo zainteresirani pomagati drugima, osobito ako se radi o nekim poteškoćama. Na prvi pogled, Centar “Slava Raškaj” se čini kao vrlo dobra mogućnost za nas osobito zato što nudi prilično mnogo različitih aktivnosti i načina podrške mladima. Nadalje, vjerujemo kako možemo doprinijeti svojim znanjima kao psiholozi, a “Slava Raškaj” nam može dati mnogo korisnih alata za rad u budućnosti.

Tijekom ovih prvih dana upoznali smo osobe s kojima ćemo raditi, učitelje i učenike. Naši prvi  dojmovi su vrlo pozitivna, odmah smo se zaljubili u Centar. Svi daju sve od sebe kako bismo se osjećali ugodno, čak i kada ne razumijemo niti jednu hrvatsku riječ (za sada).

Vrlo smo uzbuđeni i nadamo se da ćemo biti korisni u Centru. Nastavljamo dijeliti naša iskustva, ostanite s nama!

Patricia & Ángel

 [više]

Prvi projektni sastanak - Zero Waste Power

Autor: Administrator , 5. 11. 2019. 12:46

 

Od 21.do 23. listopada 2019. u Centru "Slava Raškaj" Zagreb održan je prvi projektni sastanak svih partnerskih organizacija uključenih u EU projekt "Zero Waste Power in HoReCa". 

Sastanak je protekao u izuzetno pozitivnom ozračju uz veliki doprinos svih sudionika. Dogovoren je radni plan realizacije projektnih aktivnosti, a partnerske organizacije su prezentirale sadržaje i metodologiju kreiranja intelektualnih ishoda za koje su zadužene. Sastanku je tijekom prvog dana prisustvovao gospodin Josip Luša iz Agencije za mobilnost i programe EU, pruživši time podršku projektu.

Sigurni smo kako ćemo pozitivan elan za neophodne Zero Waste promjene u HoReCa sektoru prenijeti i na naše učenike i suradničke ugostiteljske organizacije.

Dijelite svoja iskustva, dajte svoj doprinos našem projektu putem:

Web page: http://www.zerowastepower.eu/
Instagram: ZeroWasteProject2019
Facebook:
Zero Waste project
Email: zero.waste.project.2019@gmail.com

 

 [više]

Dvije crte plavo

Autor: Administrator , 25. 10. 2019. 13:38


                                                       foto: Teatar Exit

24. listopada 2019. – Veća skupina naših srednjoškolaca pogledala je odličnu predstavu „Dvije crte plavo“ u Teatru Exit. Predstava se bavi temom maloljetničke trudnoće kroz priču o srednjoškolki Viti koja se i sama našla u takvoj situaciji. Problemi, nedoumice i teška pitanja s kojima se Vita suočava rasvjetljavaju se kroz njezine razgovore s majkom, tetom, prijateljicom i ginekologinjom. Uz izvrsne izvedbe Sare Moser i Svetlane Patafte, dviju glumica koje nose predstavu, gledatelje se potiče na oprez i razmišljanje, ali im se ne nude konačni odgovori. Predstava „Dvije crte plavo“ nastala je prema jednako dobroj istoimenoj knjizi Rosie Kugli, koju ovim putem svakako preporučamo za čitanje.
 

 [više]

Donacija Veleposlanstva SAD-a

Autor: Administrator , 17. 10. 2019. 13:01

 

Dana 17. listopada 2019. godine održat će se svečanost primopredaje donacije Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država našoj ustanovi.

Donacija je ostvarena u okviru projekta podizanja razine sigurnosti prostora i dostupnosti informacija korisnicima i posjetiteljima Centra nabavom tehničke i informatičke opreme. Ugrađene su prilazne rampe za kontrolu pristupa ustanovi vozilima te je nadograđena mrežna infrastruktura i postavljeno ukupno šest informativnih punktova na dvije lokacije na kojima Centar djeluje (Nazorova 47 i Ilica 83). Ovom vrijednom donacijom unaprijedit će se opća razina pristupačnosti i kvalitete usluga u Centru, što će se pozitivno odraziti na zadovoljstvo naših korisnika i njihovih obitelji.

Zahvaljujem cijelom timu iz Veleposlanstva i Njegovoj ekscelenciji, veleposlaniku SAD-a Robertu Kohorstu, što su prepoznali naše potrebe i pomogli nam da poboljšamo kvalitetu naših usluga – hvala Vam od sveg srca!
 

 [više]

Prijateljstvo kroz čaroliju glazbe i mora za sve!

Autor: Administrator , 27. 9. 2019. 09:40

 

U okviru projekta „Prijateljstvo kroz čaroliju glazbe i mora za sve!”, koji je ostvaren zahvaljujući uspješnoj prijavi na natječaj „Tisuću dana na Jadranskom moru“ tvrtke Valamar Riviera d.d., deset je učenika Centra posjetilo grad Poreč uz besplatan smještaj s punim pansionom u hotelu Rubin Sunny, u razdoblju od 14. do 17. rujna 2019. Učenike su pratili naši nastavnici Đurđica Šakić, Angel Naumovski i Beáta Kovács te volonterka Lemary Vuletić iz Udruge Dlan. Projekt je ostvaren u suradnji s Europskim Art Centrom Jastrebarsko, pa su tijekom boravka u Poreču učenici bili uključeni u radionice sviranja violine pod vodstvom profesorice violine Renate Novoselec.

Pored vježbanja violine, učenici su se zabavljali i na razne druge načine. Bilo je puno kupanja, isprobavanja ukusnih jela iz hotelske ponude, večernjih šetnji rivom te posjeta atraktivnim lokalitetima. Učenika se posebno dojmio posjet vodenom parku Aquacolors Aquapark Poreč, gdje su uživali u vodenim avanturama i egzibicijama.

Sve u svemu, izlet je obilovao zabavnim i zanimljivim sadržajima, a učenici su se kući vratili prepuni pozitivnih dojmova i lijepih sjećanja.
 
Još jednom, zahvaljujemo donatoru Valamar Riviera d.d. što je našim učenicima omogućio ovo nezaboravno iskustvo!
 

 [više]

Autor: Administrator , 6. 9. 2019. 14:52


1. rujna 2019. započela je provedba našeg projekta financiranog sredstvima Europske  unije iz programa Erasmus + K2 pod nazivom

„Zero Waste power in HoReCa“

Kroz niz predviđenih aktivnosti  projekt povezuje  Zero Waste teme sa strukovnim obrazovanjem i poslovnim sektorom u ugostiteljstvu s ciljem promjena u procesu obrazovanja i poslovanja na način odabira modela rada koji su održivi za okoliš.

Zero Waste je globalni pokret usmjeren ka pronalaženju rješenja na aktualna pitanja zagađenja okoliša i ponovne uporabe korištenih materijala.

U projekt su uključene tri strukovne ugostiteljske škole, dvije ustanove za obrazovanje odraslih i dvije organizacije iz privatnog sektora iz Hrvatske, Španjolske, Irske, Slovenije i Italije.

Koji su ciljevi i ishodi projekta?

Osnovni cilj projekta je usvajanje Zero Waste standarda u strukovnom obrazovanju i HoReCa sektoru kroz uporabu digitalnih alata.

Kroz provedbu projekta izradit će se alati za  implementiranje novih modela učenja i poslovanja u procesu rada:

 1. Kurikulum  za provedbu specifičnih postupaka gospodarenja otpadom u HoReCa sektoru. Kurikulum će sadržavati edukativne sadržaje i konkretne upute o tome kako organizirati rad u ugostiteljskom objektu na način koji štiti okoliš na temelju Zero Waste standarda.
 1. Dizajn digitalnih alata za učenje temeljen na kurikulumu – cilj je podržati učenje kroz individualne načine usvajanja znanja i korištenje ICT alata. Alat je namijenjen svim učenicima u procesu strukovnog ugostiteljskog obrazovanja te djelatnicima u HoReCa sektoru.
 1. Alat za evaluaciju – kreiranje IT standardnog alata za procjenjivanje razine Zero Waste poslovanja. Alat utvrđuje i prepoznaje razinu usklađenosti poslovanja prema standardima Zero Waste poslovanja u HoReCa sektoru.

Kome su alati su namijenjeni?

 • učenicima i nastavnicima VET ugostiteljskih škola - alati će sudionicima pružiti osnovne sadržaje za organiziranje profesionalnih kuhinja i ugostiteljskih objekata s misijom smanjenja otpada, zaštite okoliša i podizanja Zero Waste standarda u HoReCa sektoru.
   
 • hotelima i ugostiteljskim objektima - imat će novostvoreni digitalni alat za procjenu standarda s nula otpadom za menadžere i rukovoditelje hotela.

Projektni partneri:

 1. Centar za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“ Zagreb, Hrvatska
 2. Galileo.it S.r.l. Italy
 3. Callidus, ustanova za obrazovanje odraslih,Hrvatska
 4. Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik, Hrvatska
 5. Cámara Oficial de Comercio, Industria y Navegación de Granada, Španjolska
 6. Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje, Slovenija
 7. Future In Perspective Limited, Irska

Trajanje projekta: 01.09.2019. – 31.8.2021.

Vrijednost projekta: 208.858,00 EUR

Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Europska komisija se ne može
smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

 

 [više]

Autor: Administrator , 6. 9. 2019. 10:41

UNSTOPPABLE WITH YOU

Agencija za mobilnost i programe EU odobrila je našem Centru provođenje projekta “Unstoppable with you” u okviru natječaja Europskih snaga solidarnosti.

Radi se o volonterskom projektu koji će nam u razdoblju od 31.8.2019. do 1.9.2020.  omogućiti prijem stranih volontera. Volonteri će sudjelovati u realizaciji zanimljivih projektnih aktivnosti .

S velikim veseljem očekujemo dva volontera iz Španjolske koji će tijekom devet mjeseci sudjelovati u realizaciji podrške provođenja psihosocijalne podrške i izrade video životopisa zajedno s našim učenicima završnih razreda.

U svibnju 2020. očekujemo još dva volontera koji će se priključiti promotivnim aktivnostima našeg projekta “Zero Waste power in HoReCa.”

Dragi volonteri, dobro nam došli!
 

 [više]

Natječaj za upis - nastavak obrazovanja

Autor: Administrator , 13. 6. 2019. 08:31

Tekst natječaja pogledajte ovdje.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 KorisnoPublikacije

Društvene mreže

Programi EU

Erasmus+

CMS za škole logo
Centar za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" Zagreb / Ulica Vladimira Nazora 47, HR-10000 Zagreb / centar-sraskaj-zg.skole.hr / ured@centar-sraskaj-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju