preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" Zagreb

 > Vijesti

Fašnik u Ilici

Autor: Administrator , 20. 2. 2020. 15:42


 

 [više]

Učenici u akciji. Zero Waste Power!

Autor: Administrator , 14. 2. 2020. 11:08

 

 [više]

Projekt Zero Waste Power - sastanak učenika i uprave

Autor: Administrator , 10. 2. 2020. 11:40

 

7.2.2020.  - Učenici srednje strukovne škole uključeni u projekt Zero Waste Power prezentirali su upravi Centra svoj plan za transformaciju naše kuhinje u skladu sa Zero Waste smjernicama.

Our students presented a plan to the Centre's management of our kitchen's transformation according to Zero Waste guidelines.
 

 [više]

Newsletter projekta Zero Waste Power

Autor: Administrator , 16. 12. 2019. 13:53

Za preuzimanje newslettera klikni ovdje.
 

 [više]

School Strike 4 Climate Croatia

Autor: Administrator , 2. 12. 2019. 12:34

 

29.11.2019. - Naši su se učenici, koji sudjeluju u projektu Zero Waste Power in HoReCa, aktivno uključili u prosvjednu manifestaciju School Strike 4 Climate Croatia.
 

 [više]

Edukativne radionice u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju

Autor: Administrator , 25. 11. 2019. 11:04

 

19.11.2019. – Učenici 3. i 4. razreda naše Srednje strukovne škole sudjelovali su s profesoricom Lidijom Patalen u radionicama o strukturi i ulozi molekule DNA – „DNA CSI - Zločin u kokošinjcu“, u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju. Radionice je osmislila dr. sc. Martina Podnar Lešić, viša kustosica. Na fotografijama možete vidjeti s koliko su interesa i angažiranosti  učenici sudjelovali, a u nastavku donosimo sadržaj radionica:

  • animirana prezentacija "Što je to DNA, kako izgleda, gdje se nalazi, čemu služi i kako je proučavamo."
  • demonstriramo metodu elektroforeze nukleinskih kiselina pomoću prehrambenih boja
  • izoliramo DNA iz banane korištenjem svakodnevnih kućanskih potrepština
  • rješavamo „zločin u kokošinjcu“ simuliranjem metode DNA barkodiranja korištenjem prave laboratorijske opreme.
  • pri tome najprije moramo pronaći trag na "mjestu zločina"
  • u DNA laboratoriju izolirati DNA zločinca i umnožiti ciljani gen PCR reakcijom
  • poslati uzorke na određivanje slijeda nukleotida („čitanje DNA“)
  • pretražiti banku gena za dobiveni slijed
  • na temelju dobivenog znanstvenog (latinskog) imena vrste potražiti zločinca u "policijskoj kartoteci"
  • pronaći „zločinca“ u zoološkom postavu Muzeja

I učenici naše osnovne škole posjetili su Prirodoslovni muzej te sudjelovali u za njih posebno prilagođenim radionicama. Njihovom radosnom zavirivanju u svijet znanosti svjedoče priložene fotografije!
 

 [više]

Nastup u Hrvatskom saboru

Autor: Administrator , 22. 11. 2019. 14:17

 

20. studeni 2019. – Povodom obilježivanja 30 godina UN-ove Konvencije o pravima djeteta, pod pokroviteljstvom UNICEF-a Hrvatska, naše su učenice i djelatnice nastupile s izvedbama violinskih skladbi u Hrvatskome saboru. Nastup je rezultat projekta Violinmusic4all, koji vode Renata Novoselec iz Europskog  art centra Jastrebarsko i naša nastavnica Đurđica Šakić, a kojim se osobe oštećena sluha svih uzrasta poučavaju sviranju violine. U izvedbi Beethovenove „Ode radosti“, pored naše Đurđice, sudjelovala je Lemary Vuletić, vanjska suradnica Centra, a skladbu „Somewhere over the rainbow“ odsvirale su učenice Nikolina Varga i Tea Poje. Zaista nema ljepšeg načina da se podrže i promiču dječja prava!

 

 
 

 [više]

Susret učenika s Rosie Kugli

Autor: Administrator , 13. 11. 2019. 17:44

  

Dana 12. studenog 2019. u školskoj knjižnici Centra upriličen je susret i razgovor učenika srednje škole s autoricom knjiga za mlade Rosie Kugli. Susret je bio potaknut interesom učenika za roman „Dvije crte plavo“ i za istoimenu predstavu, nastalu po romanu. Knjiga i predstava bave se problemom maloljetničke trudnoće, a obje su kod naših učenika izazvale iznimno pozitivne reakcije. Štoviše, sama knjiga je u školi proizvela pravu čitalačku pomamu, kako zbog svoje teme tako i zbog pristupačnog stila i vješto izložene priče. Tijekom razgovora s gospođom Kugli učenici su doznali nešto više o njenom spisateljskom radu i izvorima inspiracije, o tome što ju motivira na pisanje i zašto piše knjige za mlade. Naravno, razgovor je postao najzanimljiviji upravo kad se dotakao romana „Dvije crte plavo“, čija tema toliko zaokuplja djevojke i mladiće srednjoškolskog uzrasta.

Zahvaljujemo gospođi Kugli što nas je posjetila, radujemo se njezinim novim knjigama i nadamo se skorom ponovnom susretu!
 

 [više]

Unstoppable with Patricia & Ángel

Autor: Administrator , 7. 11. 2019. 12:17

Dobar dan!

We are Patricia and Ángel, the new Spanish volunteers in Slava Raškaj Centre. We come from a small region in northern Spain, called Asturias. Specifically, from a not-very-famous but really beautiful city: Gijón. We are here as representatives of organization Conseyu de la Mocedá de Xixón (Youth Council of Gijón), which helps a lot of young people in order to find their own way and grow up.

We found this project on Conseyu’s web-site and we chose it because we are interested in helping others, especially if they have some kind of disability or difficulty. At first sight, Slava Raškaj Centre seemed a really good opportunity for us because it offers quite a lot different activities and ways to help young people. Furthermore, we believe that we can contribute sharing our knowledge as psychologists, and Slava Raškaj can give us a lot of useful tools to use in short term future.

In these first days, we have met the people we are going to work with, both teachers and students. Our first impression was really good, from the start we felt in love with the Centre. Everyone here does their best to make us feel comfortable, even when we don’t understand a single word of Croatian (not yet).

We are very excited and we hope we’ll be useful to the Centre. We’ll keep sharing our experience, stay tuned!

Mi smo Patricia i Ángel, novi volonteri iz Španjolske u Centru “Slava Raškaj”. Dolazimo iz male regije u sjevernoj Španjolskoj, koja se zove Astruias. Preciznije, iz ne-vrlo-poznatog ali uistinu prekrasnog grada: Gijón. Mi smo ovdje zbog naše organizacije pošiljatelja: Conseyu de la Mocedá de Xixón (Youth Council of Gijón), koja pomaže mladim ljudima s ciljem kako bi pronašli osobni put i kako bi sazrijeli.

Ovaj smo projekt pronašli na Conseyuvoj web stranici i odabrali smo ga zato što smo zainteresirani pomagati drugima, osobito ako se radi o nekim poteškoćama. Na prvi pogled, Centar “Slava Raškaj” se čini kao vrlo dobra mogućnost za nas osobito zato što nudi prilično mnogo različitih aktivnosti i načina podrške mladima. Nadalje, vjerujemo kako možemo doprinijeti svojim znanjima kao psiholozi, a “Slava Raškaj” nam može dati mnogo korisnih alata za rad u budućnosti.

Tijekom ovih prvih dana upoznali smo osobe s kojima ćemo raditi, učitelje i učenike. Naši prvi  dojmovi su vrlo pozitivna, odmah smo se zaljubili u Centar. Svi daju sve od sebe kako bismo se osjećali ugodno, čak i kada ne razumijemo niti jednu hrvatsku riječ (za sada).

Vrlo smo uzbuđeni i nadamo se da ćemo biti korisni u Centru. Nastavljamo dijeliti naša iskustva, ostanite s nama!

Patricia & Ángel

 [više]

Donacija Veleposlanstva SAD-a

Autor: Administrator , 17. 10. 2019. 13:01

 

Dana 17. listopada 2019. godine održat će se svečanost primopredaje donacije Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država našoj ustanovi.

Donacija je ostvarena u okviru projekta podizanja razine sigurnosti prostora i dostupnosti informacija korisnicima i posjetiteljima Centra nabavom tehničke i informatičke opreme. Ugrađene su prilazne rampe za kontrolu pristupa ustanovi vozilima te je nadograđena mrežna infrastruktura i postavljeno ukupno šest informativnih punktova na dvije lokacije na kojima Centar djeluje (Nazorova 47 i Ilica 83). Ovom vrijednom donacijom unaprijedit će se opća razina pristupačnosti i kvalitete usluga u Centru, što će se pozitivno odraziti na zadovoljstvo naših korisnika i njihovih obitelji.

Zahvaljujem cijelom timu iz Veleposlanstva i Njegovoj ekscelenciji, veleposlaniku SAD-a Robertu Kohorstu, što su prepoznali naše potrebe i pomogli nam da poboljšamo kvalitetu naših usluga – hvala Vam od sveg srca!
 

 [više]

Natječaj za upis - nastavak obrazovanja

Autor: Administrator , 13. 6. 2019. 08:31

Tekst natječaja pogledajte ovdje.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Korisno
ZERO WASTE POWER


(1.9.2019.-31.8.2021.)

UNSTOPPABLE WITH YOU

UNSTOPPABLE WITH YOU

BLOG PROJEKTA


 

Publikacije

Društvene mreže

Programi EU

Erasmus+

CMS za škole logo
Centar za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" Zagreb / Ulica Vladimira Nazora 47, HR-10000 Zagreb / centar-sraskaj-zg.skole.hr / ured@centar-sraskaj-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju