preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj Zagreb

 > Vijesti

#BirajZeleno

Autor: Administrator , 24. 5. 2024. 10:54

Zagreb. 23. svibnja 2024. - Počela je peta sezona edukativne inicijative #BirajZeleno, prve domaće sveobuhvatne inicijative koja se bavi smanjenjem otpada od hrane – od edukacije do konkretnih akcija s mjerljivim rezultatima. Tako je ove godine fokus inicijative na društvenom aspektu održivosti, s naglaskom na edukaciju korisnika Centra za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj koji se školuju za kuhare.

 [više]

Jednodnevni izlet Krk

Autor: Administrator , 21. 5. 2024. 10:50

Jučer su naši učenici bili na jednodnevnom izletu na Krku. Posjetili smo otočić Košljun , mali otok u puntarskoj vali, poznat po svom franjevačkom samostanu. Ostatak dana smo proveli u Baškoj gdje smo uživali u suncu i kupanju 🌞

 [više]

Erasmus+ Job shadowing

Autor: Administrator , 21. 5. 2024. 09:53

Tijekom prošlog tjedna, u periodu od 10.5-17.05 našem Centru u okviru projekta Erasmus+ Job shadowing u boravila je kolegica iz Španjolske, Ana Bel, koja radi u osnovnoj školi "Juan Armario", iz Alcalá de los Gazules.
Ana Bel je obzirom na rezultate koje smo do sada ostvarili u različitim EU projektima saznala za rad našeg Centra, te nam uputila zamolbu da ju primimo na 6 radnih dana u cilju upoznavanja metoda i načina rada u našem Centru. Izradili smo raspored prisustvovanja Ana Bel u različitim programima rehabilitacije, odgoja i obrazovanju u našem Centru, a u skladu sa ciljevima i programom koji nam je dostavljen.
Ana je tijekom boravka u našem Centru bila jako zadovoljna te nam uputila poruku zahvale.
Ana Bel: "I am really happy with the experience. I feel like if I were at home. All team seems to be a little family.
Thank you very much for everything. For your hospitality, your present, organisation...everything was great 😁
I hope that we will meet again too. You are vert very welcome in Spain, my school and my city 🥰😘"
 [više]

Druženje s Irenom Jukić Pranjić

Autor: Administrator , 20. 5. 2024. 17:34

17.5.2024. Na posljednjem ovogodišnjem druženju sa stripašima striponauti su dobili priliku upoznati jednu iznimnu umjetnicu. Strip-crtačica, animatorica, inovatorica i promotorica stripa, sve je to, ali još i više, Irena Jukić Pranjić. Striponauti su doznali da je našu gošću u svijet stripa uveo Miki Maus, da je od tada zaljubljena u strip i da danas tu ljubav živi i potiče kod drugih. Naglasila je da strip, kao i svaka umjetnost, povezuje ljude i obogaćuje naše živote. Svojom pristupačnošću i osmijehom potaknula je striponaute da joj pokažu vlastite crteže, pa smo otkrili i neke skrivene talente, možda čak i buduće stripaše.


 

 [više]

Djeca primljena u Stručnu cjelinu odgoja i psihosocijalne rehabilitacije za djecu predškolske dobi

Autor: Administrator , 15. 5. 2024. 08:30

Poštovani roditelji i skrbnici,

u nastavku je popis djece primljene u Stručnu cjelinu odgoja i psihosocijalne rehabilitacije za djecu predškolske dobi.

Svi roditelji/skrbnici primljene djece dobit će e-mail s pozivom na zajednički roditeljski sastanak, koji će se održati krajem kolovoza, neposredno prije početka pedagoške godine. Na navedenom sastanku bit će definirani dani u tjednu kada će dijete koristiti uslugu (usluga se pruža dva dana u tjednu).

U slučaju da nećete koristiti uslugu poludnevnog boravka u našem Centru molimo da nam to javite u što kraćem roku.

Za eventualne dodatne upite molimo Vas javite se našoj socijalnoj radnici Ivani Pupić na br. tel. 099 7097 301.

Za pregled POPISA odaberite VIŠE!

 [više]

Izlet u Klagenfurt - Minimundus

Autor: Goran Hudovsky, 9. 5. 2024. 09:34

Učenici i nastavnici Srednje škole posjetili su izložbu Minimundus u Klagenfurtu, Austrija. Upoznali smo cijeli svijet. Ključne komponente u Minimundusu su modeli, izrađeni s preciznim detaljima u mjerilu 1:25, uglavnom korištenjem originalnih materijala kao što su pješčenjak, lava bazalt ili mramor u radionicama za izradu modela Minimundus.

 

 [više]

Javni poziv: Nagrada udomiteljima za 2024. godinu

Autor: Administrator , 7. 5. 2024. 09:11

Temeljem članka 56. stavka 3.  Zakona o udomiteljstvu („Narodne novine“, broj 115/18 i 18/22) i članka 4. Pravilnika o dodjeli nagrade udomiteljima (Narodne novine, broj 46/19) na web stranici Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (https://mrosp.gov.hr) objavljen je Javni poziv za dodjelu nagrada udomiteljima za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva u 2024. godini.

Pozivu i obrascima za prijavu možete pristupiti i putem linka: https://mrosp.gov.hr/natjecaji-pozivi-i-zaposljavanje/ostali-natjecaji-pozivi-i-odluke/javni-poziv-za-prikupljanje-inicijativa-za-dodjelu-nagrada-udomiteljima-za-uspjehe-u-obavljanju-udomiteljstva-u-2024-godini/13426
 

 [više]

Druženje s Rosie Kugli

Autor: Andrija Mijačika, 6. 5. 2024. 09:38

30.4.2024. Učenici našeg Centra i Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava dobili su priliku upoznati književnicu Rosie Kugli. Njezine romane za mlade „Nisam ti rekla…“, Dvije crte plavo“ i „Izgubljena generacija“ naši srednjoškolci čitaju s užitkom, pa im je zaista posebno iskustvo bilo susresti se s autoricom njima omiljenog štiva. Pričalo se o samim knjigama i o temama kojima se bave. Neke od tih tema prilično su teške, s problemima koji se ponekad čine nerješivima: zloporaba droga i alkohola, maloljetničke trudnoće, vršnjačko i seksualno nasilje. Međutim, zaraženi vedrinom i optimizmom naše gošće svi smo na kraju zaključili da je uz iskreni razgovor, razumijevanje i međusobnu podršku svaki problem moguće riješiti.
 

 [više]

"Udruga Fala" rekreativno i terapijsko jahanje

Autor: Administrator , 6. 5. 2024. 09:28

Mnogim učenicima omiljeni dani u tjednu
zasigurno su dani vikenda kada svatko pokušava pronaći nešto za sebe i iskoristiti sunčeve zrake za odmor iz snova. Popodnevni odmor uz opušteno druženje, cvrkut ptica i ljepotu prirode iskoristili su u Udruzi "Fala",udruzi koja promiče socijalnu osjetljivost , zaštitu i poboljšanje kvalitete života kroz rekreativno i terapijsko jahanje učenici 2.i 3.razreda Srednje strukovne škole "Slava Raškaj" zajedno u pratnji socijalne radnice ,gospode Brigite Jerić i asistentice Sande Halilović.Učenici su uživali u prekrasnom ambijentu i prizorima koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
Kvalitetno osmišljen program u kojem su učenici mogli naučiti nešto više o konjima kao ravnopravnim bićima sa svim svojim fizičkim i psihičkim potrebama kroz praksu su to i primijenili.
Sinergiju s konjem ,eleganciju i ponos učenici su mogli osjetiti kroz timarenje te održavanje čistoće njihovog "drugog srca" kopita ,napose razvijanjem prijateljskog odnosa sa puno uzajamnog poštovanja i ljubavi.
Vrhunski doživljaj i nezaboravno iskustvo u zelenilu prirode jest i jahanje konja.
Nakon malih nesigurnosti i laganih strahova učenici su se osjećali sretno , ugodno i motivirano. Blagost i unutarnji mir koji je zračio svaki trzajem konja pozitivno je utjecala na sve prisutne.
Ovom prilikom se zahvaljujemo i voditeljici Udruge "Fala" gospođi Tajani koja nam je nesebično i vrlo stručno prenijela svoje znanje ,ali i dugogodišnje iskustvo u radu sa konjima te i na taj način ojačala poštovanje,prijateljski odnos ,ali i ljubav prema ovim plemenitim životinjama,te njenim mladim snagama i velikim zaljubljenicama u konje dvjema Stelama ,zvjezdicama koje su također nesebično i spremno odgovarale na pitanja znatiželjnih učenika.Bilo je lijepo gledati ozarena lica, doživjeti neopisivo iskustvo i sreću te bijeg od stvarnosti koju su nam svojom pojavom i blagošću priuštila ova prekrasna stvorenja - konji.😀
 [više]

Zagrebačka filharmonja "U potrazi za harmonijom".

Autor: Administrator , 23. 4. 2024. 13:56

Danas su naši učenici i korisnici Dnevnog Centra uživali Zagrebačkoj filharmoniji koja se održavala u KD Vatroslava Lisinskog pod nazivom "U potrazi za harmonijom". Riječ je o skladu u znanosti i umjetnosti, održivom razvoju i ekologiji, glazbi biljaka i pjevanju kitova, od molekule i Bacha do Ravela i Stravinskog uz Miroslava Radmana, vrhunskog hrvatskog i svjetskog znanstvenika🎹😀

 [više]

Studijski posjet Islandu u sklopu projekta ATTEND

Autor: Administrator , 23. 4. 2024. 13:46

Predstavnici CARNET-a, zajedno s predstavnicima Centara za odgoj i obrazovanje, od 14.do 19. travnja 2024, posjetili su grad Reykjavik u sklopu projekta „Podrška ostvarenju jednakih mogućnosti u obrazovanju za učenike s teškoćama u razvoju – ATTEND“. Naš Centar predstavljale su Vinka Šunjić i Sandra Belajec.
Studijskom posjetom dobili smo uvid u praksu i iskustva islandskih škola, posebice po pitanju adekvatne i učinkovite primjene pomoćnih tehnologija u obrazovnim aktivnostima djece s teškoćama u razvoju.
Posjetili smo Klettaskoli – školu s posebnim programima za djecu s teškoćama, gdje smo imali prilike upoznati se s načinom rada s djecom s teškoćama u razvoju te saznati više o pomoćnim tehnologijama koje im pomažu u učenju, omogućavaju lakšu komunikaciju i ostvarivanje boljih odgojno – obrazovnih rezultata.
Organiziran je posjet i redovnoj osnovnoj školi Fellaskoli za učenike od 1. do 10. razreda, koju pohađaju i djeca s poremećajem iz spektra autizma. Predstavljen je model vizualne podrške te rad u malim skupinama i individualni oblik nastavnog rada za ovu skupinu učenika.
Osim škola, posjetili smo Centar za kreativne i obrazovne tehnologije – Mixtura koji je smješten na Učiteljskom fakultetu islandskog sveučilišta. Tamo smo se upoznali sa modernim tehnologijama i brojnim inovativnim aplikacijama koje unaprjeđuju proces učenja i poučavanja.
Dio programa posjete održan je i kod islandskog projektnog partnera – Gradu Reykjaviku, gdje smo se pobliže upoznali s islandskim obrazovnim sustavom.
 [više]

🌱Dan planeta Zemlje🌱🌍

Autor: Administrator , 23. 4. 2024. 13:37

Jučer smo u našem Centru obilježili dan planeta Zemlje koji nam je podsjetnik na važnost ekoloških akcija.
Prošli tjedan smo u Centru organizirali radionicu o odgovornom korištenju mode! Kroz zanimljive kvizove i kreativne radionice izrade plakata, razmišljali smo o važnosti donošenja ekološki osviještenih izbora u našoj garderobi. 👗
Od razumijevanja utjecaja brze mode na okoliš do istraživanja alternativa kao što su recikliranje i štednja, učenici su naučili važne informacije o smanjenju utjecaja mode na naš planet.
Nastavimo ovo putovanje prema zelenijoj modnoj i restoranskoj industriji! 💚
 [više]

Projekt "Striponauti": strip-radionica

Autor: Administrator , 19. 4. 2024. 10:51

 

16.4.2024. Striponauti su počeli crtati stripove. U ovoj avanturi vodi ih vrsni stripaš Tihomir Tikulin Tico.
 

 [više]

Aktivnosti Europskog tjedna mladih

Autor: Administrator , 15. 4. 2024. 14:52

Dobrodošli na Europski tjedan mladih u Centru Slava Raškaj! 🌟
 
Evo što vas čeka:
📅 Ponedjeljak i utorak: Kviz o zero waste, razmjena odjeće i ukrasnih predmeta u organizaciji naših francuskih volonterki Emme i Lise. ♻️
📅 Četvrtak 18.04 je veliki dan s makeoverom, modnom revijom i zero waste radionicom. 💄👗
 
Ovaj zabavni i edukativni događaj slavi mladost i održivost!
Evo nekoliko slika s današnjeg događaja 📸
 [više]

Europski tjedan mladih “Voice your vision”

Autor: Administrator , 11. 4. 2024. 18:33

Bliži nam se Europski tjedan mladih koji se ove godine održava u tjednu od12. – 19. travnja.
Događaj organizira Europska komisija s ciljem promicanja participacije, aktivnog građanstva i angažmana mladih diljem Europe, a i šire.

Tema ovogodišnjeg Europskog tjedna mladih je “Voice your vision”. 😃
U događaju sudjeluje i naš Centar te pozivamo naše srednjoškolce da se uključe u aktivnosti koje smo im pripremili, a odvijati će se na lokaciji Avenija Dubrovnik 10🥰

 [više]

Usluge Centra za djecu predškolske dobi - 1. obavijest

Autor: Administrator , 9. 4. 2024. 09:01

Stručna cjelina odgoja i psihosocijalne rehabilitacije za djecu predškolske dobi provodi aktivnosti u koje su uključena djeca od rođenja do 8 godina (polaska u školu).

U Stručnoj cjelini provode se programi:

 1. Rana razvojna podrška (0-3 g.)
 2. Individualna edukacijska rehabilitacija
 3. Predškolski odgoj (4-8 g.)

Sadržaji psihosocijalne rehabilitacije vezani uz predškolski odgoj su:

 • Odgoj i edukacijska rehabilitacija
 • Stimulacije pokretom
 • Kineziterapija
 • Likovna terapija
 • Glazbene stimulacije
 • Logopedske vježbe
 • Psihološka podrška
 • Zdravstvena zaštita

Prvi korak za uključivanje u naš program je podnošenje zahtjeva za poludnevni boravak nadležnom područnom uredu prema mjestu prebivališta djeteta. Temeljem zahtjeva roditelji i djeca se pozivaju u savjetovalište našeg Centra, u kojem rade edukacijski rehabilitator, logoped i psiholog. Ako su roditelji zainteresirani za uključivanje djeteta u neki od naših programa dijete prolazi opservaciju.

Postupak opservacije provodi se kroz tri dolaska u trajanju od dva sata (13:30-15:30). Opservaciju provodi stručni tim koji čine edukacijski rehabilitator, logoped, kineziterapeut, likovni terapeut i psiholog. Promatramo djetetovu igru, pažnju (opseg, trajanje i fleksibilnost), interese (interes za igračke, za osobe, specifične interese te jesu li dobno primjereni), obilježja komunikacije (učestalost komuniciranja, komunikacijske funkcije i sredstva, te odgovorljivost i uzajamnost). Kod jezika se promatraju razumijevanje i jezična proizvodnja, glasanje i govor, vještine svakodnevnog života te osobitosti ponašanja. Nakon provedene opservacije stručni tim pronalazi skupinu koja bi bila optimalna za djetetov razvoj.

U ovom trenutku imamo sedam predškolskih skupina (djeca od 4. do 8. godine) koje će se u rujnu neravnomjerno prazniti. S obzirom na broj ispražnjenih mjesta moći ćemo primiti djecu koja odgovaraju profilu skupine koja se ispraznila.

Lista primljenih kandidata za pedagošku godinu 2024./2025. bit će objavljena 15.5. na internetskoj stranici našeg Centra te izvješena na ulazu Centra (inicijalni djeteta i datumi rođenja).
 

 [više]

Obnova prostorija

Autor: Administrator , 21. 3. 2024. 11:32

Korisnici Dnevnog centra i OOS9 dobili su novouređene prostore koji će im boravak u našem Centru učiniti ugodnijim za rad i druženje♥️

 [više]

Snimka panel-diskusije

Autor: Administrator , 7. 3. 2024. 09:31

Ako ste zainteresirani za stručne aspekte obnove dvorišnog krila naše zgrade i izgradnje senzornog parka u Nazorovoj 47 u nastavku možete pogledati snimku panel-diskusije:

 
 

 [više]

"Dobro jutro Hrvatska" - projekt Slavimo život zajedno

Autor: Administrator , 28. 2. 2024. 10:08

Naš projekt obnove "Slavimo život zajedno" predstavili smo jutros u emisiji "Dobro jutro Hrvatska".
Najavili smo sutrašnji panel o obnovi koji će s održati u Centru Slave Raškaj.
Hvala novinarki Niki Jelavić i nama rado gledanoj emisiji "Dobro jutro Hrvatska".
Hvala i mami Nataši Benković na preporuci i pohvalama za predani rad naših stručnih djelatnika.
 [više]

KOKOSS „Interdisciplinarnost kao resurs: Pojedinac i zajednica u fokusu“

Autor: Administrator , 27. 2. 2024. 11:06

U periodu od 22. do 25 veljače, naše stručne djelatnice Brigita Jerić ,socijalna radnica i Nina Cesarec, pedagoginja, predstavile su rad nešeg Centra na drugoj konferenciji KOKOSS „Interdisciplinarnost kao resurs: Pojedinac i zajednica u fokusu“ u Dubrovniku.

 

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a po drugi puta zajednički ju je organiziralo pet strukovnih komora koje okupljaju stručnjake pomagačkih zanimanja: socijalne pedagoge, psihologe, edukacijske rehabilitatore, psihoterapeute i socijalne radnike.

 

Brigita Jerić, je prezentirala temu "Aktivnosti psihosocijalne podrške u cilju inkluzije i zaštite mentalnog zdravlja mladih".   

Nina Cesarec -održala je radionicu pod nazivom "Prikaz dječje psihodrame u radu s adolescentima".

 

Konferencija je obuhvatila aktualne teme u društvu kao što su vršnjačko, obiteljsko nasilje i nasilje nad starijim osobama, rad s djecom i mladima s ciljem poticanja njihovog razvoja u skladu s individualnim potrebama, standardom ljudskih i dječjih prava te podupiranja različitosti i inkluzije.  

 

Bila je to izvrsna prilika za razmjenu znanja i ideja sa kolegama iz cijele Hrvatske, te planiranje novih zajedničkih suradnji.

 [više]

Striponauti i Krešimir Biuk

Autor: Administrator , 16. 2. 2024. 15:17

15.2.2023. - Striponauti su se družili s velikim zaljubljenikom u strip, crtačem i scenaristom Krešimirom Biukom. Doznali su da svaki slobodan trenutak koristi za crtanje i da mu je svakodnevica najveća inspiracija. Svoje stripove za djecu i odrasle voli začiniti dobrom dozom humora. Na par primjera pokazao je kako iz teksta scenarija nastaju kadrovi stripa. Iako se na stripove navukao uz Zagora trenutno je zagrijan za krimiće, a striponautima je toplo preporučio avanture zeca-samuraja Usagija. Na kraju se dvoje najhrabrijih striponauta okušalo u crtačkom duetu s našim gostom. Tako nastale šaljive uratke ponijeli su sa sobom, kao uspomenu na ovo lijepo druženje.


 [više]

Predstavljanje projekta Striponauti

Autor: Administrator , 25. 1. 2024. 12:35

24.1.2024. Sudjelovali smo u predstavljanju projekta Striponauti srednjoškolskim knjižničarima Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Zaključak izlaganja je bio da je stripovima mjesto u svakoj školskoj knjižnici.
 

 [više]

Zero Waste Catering Lab Project – Prezentacija projektnih rezultata

Autor: Administrator , 24. 1. 2024. 10:17

ZERO WASTE CATERING LAB – Prezentacija projektnih rezultata

Dana 22.1.2024. održana je prezentacija rezultata ostvarenih u našem projektu Zero Waste Catering Lab u restoranu Oaza- Joyful Kitchen.

Dragim suradnicima i predstavnicima državnih, gradskih institucija i medija,  predstavili smo naše uzbudljivo putovanje u međunarodnom Erasmus+ projektu, koji smo kao nositelji konzorcija pokrenuli prije 26 mjeseci, zajedno sa  partnerima iz  Italije, Slovenije, Belgije i Hrvatske.

Izuzetno smo ponosni na sve sudionike projekta, a posebno na učenike koji su s mnogo radoznalosti i kreativnosti istraživali mogućnosti održivog ugostiteljstva. Naši kuhari i slastičari  predstavili su e-knjigu ZW Catering lab koja uključuje video recepte i savjete kako pripremati jela na način koji čuva okoliš, te kako pakirati i transportirati namirnice na održiv način. Inspirirali su nas svojim doživljajima tijekom LTT putovanja u Italiji i Belgiji i prenijeli neke kulinarske zero waste trikove i savjete..

Na prezentaciji su svoja iskustva na panelu podijelili sudionici koji su se uključili u našu Zero Waste aplikaciju koja povezuje dionike u procesu od proizvodnje hrane do prodaje iste u ugostiteljskim objektima. Ispričali su nam sa kojim se izazovima nose, te podržali inicijativu važnosti međusobnog učenja i povezivanja.

Svi projektni rezultati dostupni su na našoj web stranici: http://zerowastecatering.eu/

U projektu su kreirani :ZW e-knjiga uz  video recepte, te ZW catering lab aplikacija koja povezuje ugostitelje, lokalne proizvođače i goste (naručitelje hrane) u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji i Belgiji, a sve u cilju razvijanja eko stilova života.

Sretni smo što je projekt polučio tako vrijedne i korisne rezultate, a posebno što smo stekli nove suradnike i prijatelje u Hrvatskoj i inozemstvu! 

Hvala HRT-u što su nas podržali i objavili priču o našem projektu, koju možete vidjeti na poveznici: https://wetransfer.com/downloads/8c2dac25a68a2486ebf4487eed14cdf620240123
134438/9152c60a3b20738400429c723e7779c620240123134534/a26e95

 

 [više]

9. ZAGREBAČKI OBRTNIČKI SAJAM

Autor: Administrator , 18. 1. 2024. 08:38

Virtualna šetnja - 9. ZAGREBAČKI OBRTNIČKI SAJAM

 

 

 [više]

Virtualne šetnje Centrom Slave Raškaj

Autor: Goran Hudovsky, 20. 4. 2023. 15:24

Virtualna šetnja Centrom Slave Raškaj

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Korisni linkovi
Zero Waste Catering Lab

ZERO WASTE POWER


(1.9.2019.-31.8.2021.)

UNSTOPPABLE

UNSTOPPABLE 2023
BLOG PROJEKTA

UNSTOPPABLE 2022
BLOG PROJEKTA

Publikacije

Društvene mreže

Programi EU

Erasmus+

CMS za škole logo
Centar za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj Zagreb / Ulica Vladimira Nazora 47, HR-10000 Zagreb / centar-sraskaj-zg.skole.hr / ured@centar-sraskaj-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju