preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" Zagreb

 > Vijesti

Opservacije za uključivanje budućih korisnika u program predškolskog odgoja

Autor: Administrator , 6. 4. 2021.

Djelatnost našeg Centra je pružanje usluga djeci oštećena sluha s nerazvijenim ili nedovoljno razvijenim govorom, djeci uredna sluha sa poremećajem govorno-glasovne komunikacije, djeci sa specifičnim teškoćama u učenju, djeci s poremećajima iz spektra autizma, djeci s lakšim ili umjerenim intelektualnim teškoćama te djeci s emocionalnim poteškoćama ili višestrukim oštećenjima.

Stručna cjelina odgoja i psihosocijalne rehabilitacije za djecu predškolske dobi provodi programe u koje su uključena djeca od rođenja do 8,5 godina.

U Stručnoj cjelini provode se programi:
1. Rana intervencija (0-3g)
2. Patronaža
3. Predškolski odgoj (4-8g)

Sadržaji psihosocijalne rehabilitacije vezani uz predškolski odgoj su:

  • odgoj i edukacijska rehabilitacija,
  • logopedske vježbe,
  • stimulacije pokretom,
  • kineziterapija,
  • glazbene stimulacije,
  • likovna terapija,
  • znakovni jezik,
  • zdravstvena zaštita,
  • psihološka podrška.

Prvi korak za uključivanje u naš program je podnošenje zahtjeva nadležnom Centru za socijalnu skrb prema mjestu prebivališta djeteta. Temeljem zahtjeva djeca se pozivaju u Savjetovalište našeg Centra u kojem radi edukacijski rehabilitator, logoped i psiholog. Ukoliko je roditelj zainteresiran za uključivanje djeteta u neki od naših programa dijete prolazi opservaciju.

Za sljedeću pedagošku godinu 2021./2022. opservacije počinju 12.4., a završavaju 26.5. 2021. Postupak opservacije provodi se kroz tri dolaska u trajanju od dva sata (13:30-15:30). Opservaciju provodi stručni tim koji čine edukacijski rehabilitator, logoped, kineziterapeut i psiholog. Promatramo djetetovu igru, pažnju (opseg, trajanje i fleksibilnost), interese (interes za igračke, za osobe, specifične interese, te jesu li dobno primjereni), obilježja komunikacije (učestalost komuniciranja, komunikacijske funkcije i sredstva, te odgovorljivost i uzajamnost). Kod jezika se promatraju razumijevanje i jezična proizvodnja, glasanje i govor, vještine svakodnevnog života te osobitosti ponašanja. Nakon provedene opservacije pronalazimo skupinu koja bi bila optimalna za djetetov razvoj. 

U ovom trenutku imamo sedam predškolskih skupina (djeca od 4. do 8. godine), koje će se u lipnju neravnomjerno prazniti. S obzirom na broj ispražnjenih mjesta moći ćemo primiti djecu koja odgovaraju profilu skupine koja se ispraznila.

Lista primljenih kandidata bit će objavljena 31.5. na internetskoj stranici našeg Centra.
 
ZERO WASTE POWER


(1.9.2019.-31.8.2021.)

UNSTOPPABLE POWER

UNSTOPPABLE POWER

BLOG PROJEKTA

UNSTOPPABLE WITH YOU

UNSTOPPABLE WITH YOU

BLOG PROJEKTA


 

Publikacije

Društvene mreže

Programi EU

Erasmus+

CMS za škole logo
Centar za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" Zagreb / Ulica Vladimira Nazora 47, HR-10000 Zagreb / centar-sraskaj-zg.skole.hr / ured@centar-sraskaj-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju