preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" Zagreb

 > Vijesti

Izložba "Šuma okom šumara"

Autor: Administrator , 8. 4. 2014.

U prostorima naše srednje strukovne škole (Ilica 83) u suradnji s Hrvatskim šumama postavljena je izložba "Šuma okom šumara". Potaknuti izložbom učenici su pisanim putem uobličili svoja razmišljanja o šumi... Klikni na 'više'!

Volim se baviti trčanjem. U ove lijepe dane koje nam je proljeće podarilo volim trčati kroz šumu, uz prekrasan svjež zrak i cvrkutanje ptica.

Ivica Sedić, 4.raz.

 

Proljeće je kada se čuje priroda, kada u šumi sve oživi. Volim kampirati s društvom, možda već i prvu boju dobiti. Voli taj šumski svijet i predivan ptica let! Nemoj šumu uništavat, već uljepšavat!

Mateja Mijatović, 4. raz.

 

Išao sam u šumu prekrasnu sa svojima. Vidio sam razne biljke koje mirišu. Trebala je baka ići s nama, ali ne može hodati, jer ju boli noga. Bilo nam je jako žao, tati, mami i meni.

Edi Kosanović, 4. raz.

 

Javor i bukva, a i koja breza, rascvali se k'o najljepša ruža. Srne i jeleni skakuču i brste se po šumi, dok žabica upija sunčeve zrake. Šumu je probudilo predivno godišnje doba, koje svake godine govori čovjeku kako je lijepa Zemlja.

Anamarija Štefanović, 4. raz.

 

Proljeće je došlo
Ružno vrijeme je prošlo.
Šumski svijet je oživio
Ljepše dane nam donio.
Za rekreaciju i sport
To je dobra stvar!
Hvala proljeću
Što nam je dalo taj dar!

Zato čuvati šumu treba,
Ne bacati smeće ni zagađivati,
Već ju za pametne stvari iskoristiti.

Valentina Debelić, 4. raz

 

Ovaj vikend sam šetala po maksimirskoj šumi sa svojim dečkom. Vidjeli smo puno drveća na kojemu lišće pupa, puno cvijeća i pupoljaka. Jeli smo sladoled i komentirali ljepotu prirode. Obožavam miris proljeća i proljetno sunce!

Željka Nikolić, 4.raz.

 

Šetnja šumom u proljeće zna biti naporna. Hodanje po blatnjavim i zapuštenim stazama nije baš lagano. Samo vam nedostaje da u blatnoj kaljuži ugledate nekakvo ljigavo stvorenje, kakvog gmaza ili tako nešto! Šuma nameće svoja pravila, koja su šetačima i pustolovima često nejasna. Kada se odlučite na proljetnu šetnju šumom, morate biti svjesni da šuma nije neko idilično mjesto na kojem je sve savršeno.

Mile Matanić, 4.raz.

 

U šumi sjednem, opustim se uz cvrkut ptica, šarenilo boja, u cvijeću. Miris šume je poseban u proljeće, daje vedrinu i opuštenost. U šumu treba otići barem jednom tjedno, po nekoliko sati.

Josipa Belina, 4.raz.

 

Ove godine nam je proljeće uranilo. Prijatelji i ja smo odlučili prošetati na prvi dan proljeća Maksimirom. To je naša lijepa šuma! Popili smp kavu, šetali, pričali, zabavljali se, i dan je brzo prošao. A noć u Maksimiru je jako lijepa! Zvijezde na nebu su kao da ih gledam povećalom. Jezera oslikavaju mjesec. Sve je življe, male životinje, ptice...

Elvis Asanovski, 4.raz.

 

Dan je bio sunčan i vrlo topao. Šetao sam šumom s mamom i sestrom. Svjež zrak, miris zelenila i cvrkut raznih ptičica. Da, napokon je stiglo proljeće.

Arijan Juzbašić, 4. raz.

 

Dan se budi kao i svo cvijeće u šumi. Ljubičice, jaglaci i visibabe dive se svojoj ljepoti. Ptiči na drveću uvježbavaju svoj pjev kako bi glasom osvojili ženke. Toplina sunca tjera na maštanje, odmor, piknik s voljenom osobom, držanje za ruke, bacanje kamenčića u bistar potok. Vjetar u kosi pruža osjećaj sreće i potpunosti.

Alma Šečić, 3.raz.

 

Trava je visoka i jako zelena. Zrak je čist i miriši na proljeće. Ljudi voze bicikle, bave se sportom. Svi su raspoloženi, uživaju. Lagana odjeća u proljetnim bojama.

Pašana Šečić, 3.raz.

 

Šećem šumom s voljenom osobom. Lišće šušti dok hodamo. Visibabe, jaglaci, ljubice, sve lijepo miriši. Utihnemo malo. Čujemo cvrkut ptica i povjetarac. Malo je zahladilo, ali kad je dečko pored mene, grije kao sunce s neba.

Valentina Sara Stručić, 3. raz.

 

Meka, zelena trava izvukla se iz plodne, kišom natopljene i suncem obasjane zemlje. Cvjetovi pod nježnim suncem dižu šarene glavice uspravno i vedro. Izašle su sve životinje, uživaju u šarenoj šumi. Navečer svi idu spavati, a sova pazi na šumu, hučeći u noći.

Adriana Žerić, 3. raz.

 

Krenula sam u šumu Tuškanac s prijateljicom. Promatrale smo lišće kako se pojavilo preko noći: navečer ga nije bilo, a ujutro stabla zelena. Vjeverice skakuću lijevo, desno. Pojavljuju se prvi jaglaci, visibabe. Sve je tako veselo, šareno, opuštajuće!

Antonija Bratković, 3.raz.

 

Proljeće u šumi je najljepši osjećaj. Kada šetam šumom osjećam se sigurnom, jer u njoj mogu čuvati tajne s prijateljicom. Osjećam se sretnom. Volim slušati kako ptice pjevaju u zoru.

Sandra Matanović, 3.raz.

 

Šećem proljetnom šumom i čujem cvrkut ptica u tišini. Vjetar umjereno puše u granama. Sunčeva svjetlost daje cvijeću blještav sjaj. Taj sjaj imaju i pčele što oprašuju cvijeće, time se hrane i grade sebi dom. Ponekad šetnja šumom ostavlja čudan osjećaj. Na primjer uspomene kojih se sjetimo.  Iz šetnje šumom može se puno naučiti i uživati, jer je to proljetan, neobičan osjećaj, s puno ljubavi, dobrote i vrlina koje nas ispunjavaju.

Ana Marija Horvat, 3. raz.

 

Volim žubor potoka kako teče kroz cijelu šumu. Šećem šumom zato što mogu razmišljati o svemu i svačemu.

Neven Lončarek, 3. raz.

 

Pogledam u daljinu, vidim prirodu lijepu
I čiste rijeke što teku.
Ljepota i miris šuma,
Ptice koje se igraju proljetnim igrama.
Kada u šumu lijepu krenem,
Život onda ne izgleda grozan.

Avdo Šabani, 3. raz.

 

Bila sam s prijateljima na Fruškoj gori. Nakon obilnog jela, kartanja i igranja odbojke, rekla sam prijateljici da prošetamo kroz šumu kako bi se odmorile od ljudskog žamora. U jednom trenutku primijetile smo da nas okružuje visoko drveće, koje zaklanja pogled od svake civilizacije. Čuo se samo zvuk ptica i insekata, suhog lišća i grančica koje pucketaju. Uživala sam. Sve što sam mogla čuti i vidjeti bila je šuma koja je duboko disala.

Alisa Herceg, 1. raz.

 

O važnosti šuma:

 

Šume sprječavaju nastajanje bujica. Područja obrasla šumom imaju 30-50% niže vodostaje.

Šume sprječavaju eroziju zemljišta.

Šuma je najbolji i najjeftiniji filter za dobivanje pitke vode.

Uloga šume u pročišćavanju zagađene atmosfere je važnija od njene uloge u proizvodnji kisika.

Čovjek može živjeti bez hrane 5 tjedana, bez vode 5 dana, a bez zraka samo 5 minuta!

Dominik Horvatinović, 1.raz.

 

Propadanjem šuma dolazi do nestanka izvorišta pitkih voda. Među najvažnije uzroke propadanja šuma ubraja se ignoriranje ovog važnog problema od strane centara političke moći.

Valentina Štefanac, 1.raz.
Korisno

ZERO WASTE POWER


(1.9.2019.-31.8.2021.)

UNSTOPPABLE WITH YOU

UNSTOPPABLE WITH YOU

BLOG PROJEKTA


 

Publikacije

Društvene mreže

Programi EU

Erasmus+

CMS za škole logo
Centar za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" Zagreb / Ulica Vladimira Nazora 47, HR-10000 Zagreb / centar-sraskaj-zg.skole.hr / ured@centar-sraskaj-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju