preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" Zagreb

 > Vijesti

Upoznajmo naše kosti-srednjovjekovni CSI

Autor: Administrator , 27. 4. 2016.

U ponedjeljak 25.04. u našem Centru održana je radionica "Upoznajmo naše kosti-srednjovjekovni CSI", pod vodstvom Instituta za antropologiju u Zagrebu. Radionica je dio projekta "Popularizacija znanosti i očuvanje kulturne baštine u školi" kojeg u suradnji s Institutima za arheologiju i antropologiju i Zakladom "Otok Brač-negdje između mora i zvijezda" vodi prof. Jacqueline Bat. 

Učenici su se upoznali sa glavnim kostima u ljudskom tijelu, doneseni su nalazi kostiju Avara iz 8. stoljeća. Potom su uz pomoć antropologa uočavali razlike u muškim i ženskim kostima, određivali starost, ozljede i vidjeli trag operacije glave u tom dobu koju je izveo liječnik probušivši kost da bi tekućina istekla, vjerojatno nakon povrede glave u kojoj je nastao hematom. Učenicima je radionica bila vrlo zanimljivo iskustvo, tim više što su mnogi gledali TV seriju "Kosti" pa su mogli zorno vidjeti koliko je napredovala medicina i forenzika, ali i kako i danas bez puno tehnike možemo na kostima rekonstruirati dio života čovjeka.

 
Korisno

ZERO WASTE POWER


(1.9.2019.-31.8.2021.)

UNSTOPPABLE WITH YOU

UNSTOPPABLE WITH YOU

BLOG PROJEKTA


 

Publikacije

Društvene mreže

Programi EU

Erasmus+

CMS za škole logo
Centar za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" Zagreb / Ulica Vladimira Nazora 47, HR-10000 Zagreb / centar-sraskaj-zg.skole.hr / ured@centar-sraskaj-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju