preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" Zagreb

 > Vijesti

Školska ekskurzija u Passignano sul Trasimeno

Autor: Administrator , 13. 10. 2016.

 

29. rujna, u ranim jutarnjim satima, 19 učenika Centra Slava Raškaj sa svojim profesorima Božicom Veršić, Dajanom Ivković, Helenom Ivezić, prevoditeljicom Andrijanom Čabraja, bivšom  profesoricom Centra Ines Cokarić i ravnateljicom Slavicom Jelić, zaputili su se prema svom odredištu, umbrijskom gradu na jezeru, Passignano sul Trasimeno.

(Za nastavak izvještaja sa ekskurzije klikni na 'više'.)

Na svoje odredište stigli su oko podneva, gdje su ih dočekali domaćini, dugogodišnji prijatelji Centra Stefano Spaccini, Fausto Giovagnoni i Alessio Bavone, a poslije im se pridružila i gđa. Laura Biancalana. Nakon smještaja u udobni hotel Belvedere, poslijepodne su proveli družeći se s prijateljima, a večer u obilasku stare utvrde “Rocca” čiju su im povijest opisali Stefano Baldoncini i Miles Tenchini.

30. rujna učenici i profesori zajedno sa g. Stefanom Spaccinijem, uputili su se u tvornicu čokolade Perugina, smještenu u neposrednoj blizini glavnog grada Umbrije, Perugie. Vodič Andrea odveo je učenike i profesore u razgled tvornice. Razgled se sastojao od 4 dijela; prikazivanja kratkog filma o povijesti rada tvornice, razgledavanja muzeja tvornice, degustacije čokoladnih proizvoda te razgledavanja pogona za proizvodnju. Na kraju obilaska znatiželjni su učenici postavljali pitanja te su se zadovoljni i puni dojmova pozdravili i zahvalili vodiču. Poslijepodnevni sati bili su rezervirani za ručak, a večernji za zabavu pripremljenu samo za učenike Centra, “Caramella party” na kojoj su učenici Centra pokazali svoje glasovne sposobnosti pjevajući pjesme na karaokama te su se uz plesne korake jako zabavili.

Nedjeljni dan bio je predviđen za odlazak u obližnji shopping centar Collastrada, a poslijepodne su se zaputuli u Assisi, grad sv.Franje. Zadivljeni pogledom koji se pružao s grada smještenog na brežuljku, učenici su naučili puno o povijesti ovog dijela Italije. Večera je bila organizirana u restoranu Gelateria Tropical, vlasnika Guliana Scoscia, gdje su učenici sa svojim profesorima kušali razne delicije talijanske kuhinje. Večer je prošla u ugodnom društvu domaćina i njihovih obitelji, a kao veliko iznenađenje, pripremili su im tortu te su svi učenici i profesori dobili dar, majicu grupe Merendina. Zajedničkim fotografiranjem, pjesmom i smijehom, večer se približila kraju.

Sljedeće jutro bilo je rezervirano na odlazak u zdravstveni centar Passignana, kako bi profesorica glazbene kulture Helena Ivezić dobrovoljno darovala krv. Tamo su nas dočekali predsjednik udruge Avis, g.Mauro Morarelli te doktorica Susanna Russo. Sljedeće odredište bilo je malo umbrijsko mjesto Solomeo koje je poznato po svom velikom i uspješnom poduzetniku Brunellu Cucinelliju. Učenici i profesori razgledali su imanje gospodina Cucinellija; prekrasan, obnovljeni srednjovjekovni zamak, koji sada služi kao škola za krojače, uređeno kazalište te muzej. Nakon kratkog razgleda imanja uz vodiča, učenici i profesori zaputili su se na ručak u menzu tvrtke. Poslijepodnevni sati bili su predviđeni za obilazak Perugie, glavnog grada regije Umbrija. Vožnja minimetrom te šetnja ulicama Perugie, učenicima su bili su pravo oduševljenje. U obilazak grada poveli su ih Stefano Spaccini, Antonello Vaiani i Stefano Baldocini koji im je bio vodič kroz grad. Imali su priliku upoznati najveće znamenitosti Perugie, katedralu sv.Lovre, fontanu, etrušćanski luk i gradsku vjećnicu. Posebno zanimljiva i edukativna priča bila je o načinu raspodjele vode u kućanstva gradskim akvaduktima. Večer su proveli u društvu svojih domaćina, u prostoru San Donata, gdje su se zabavili uz ukusnu večeru, pjesmu i druženje.

Utorak je bio predviđen za susret s gradonačelnikom Passignana, g. Ermannom Rossijem. Gradonačelnik je upoznao učenike i profesore s gospodarskim prilikama grada te dao na važnosti dugogodišnjem prijateljstvu gradova Passignana i Zagreba. Zatim je ravnateljica održala kratki govor u kojem zahvaljuje na prijateljstvu i gostoprimstvu. Poslijepodne je bilo predviđeno za grad Sienu. Učenici i iprofesori Centra razgledali su najveće znamenitosti Siene, katedralu i Piazza del Campo. Posljednju večer u Passignanu proveli su uz drage prijatelje, pozdravljajući se i zahvalivši se na svemu što su učinili za njih, a posebno Luci Biaginiju na pripremeljenoj večeri, večer prije. Sljedeće jutro zaputili su se prema Zagrebu, zadovoljni i puni dojmova.
Korisno

ZERO WASTE POWER


(1.9.2019.-31.8.2021.)

UNSTOPPABLE WITH YOU

UNSTOPPABLE WITH YOU

BLOG PROJEKTA


 

Publikacije

Društvene mreže

Programi EU

Erasmus+

CMS za škole logo
Centar za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" Zagreb / Ulica Vladimira Nazora 47, HR-10000 Zagreb / centar-sraskaj-zg.skole.hr / ured@centar-sraskaj-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju