preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" Zagreb

 > Vijesti

Izlet u Podravinu

Autor: Administrator , 19. 10. 2017.

Ekipa Dnevnog centra je 27. rujna bila na izletu u Podravini. Prva postaja nam je bio grad Đurđevac, točnije Utvrda grada Đurđevca. Tamo smo pogledali projekciju Legende o Picokima i zahvaljujući stručnom vodstvu uživjeli se u davnu borbu Đurđevčana protiv Turaka. Saznali smo zašto stanovnike Đurđevca nazivaju Picokima i nasmijali se domišljatosti Đurđevčana u obrani svoga grada…
 

Nakon kave, šetnje i razgledavanja grada, slijedilo je druženje sa Dinom, Đurđicom i Tomicom – pravim pravcatim devama koje su nastanile u Hrvatskoj Sahari! Druženje je bilo izuzetno zanimljivo, zabavno i nadasve lijepo. Osim Dine, Đurđice i Tomice u Etno selu Hrvatska Sahara žive poniji, koze, magarci i mačke. Na kraju druženja deve su nas ispratile velikim pusama.

Sljedeća postaja je bila Križnica, jedini podravski otok kojeg Drava dijeli od kopnenog područja Općine Pitomača. Prošetali smo pješačkim mostom koji spaja Pitomaču i Križnicu te uživali u obali tog malog ali zanimljivog otoka.

Našoj znatiželji nije bilo kraja pa smo se popeli i na Bilogoru. Na njenom vrhu Lipica nalazi se jedan od centara Državnog hidrometeorološkog zavoda, Radarski centar Bilogora. Ponosi se velikim opsegom radarskog snimanja Hrvatske i susjednih zemalja. Vidjeli smo kako se dostavljaju podaci u središnjicu DHMZ-a te uživali u pogledu s tornja visokog 18 metara. Okušali smo se i u mjerenju temperature tla na više razina, tlaka zraka, smjera vjetra, temperature zraka, a naš Ante je bio posebno zainteresiran za rakete za obranu od tuče.

Zadnja postaja je bilo mjesto Grabrovnica, gdje se nalazi rodna kuća Petra Preradovića. Redovito održavana, postala je Muzej Petra Preradovića.

Za kraj svima preporučamo da posjete ta divna i pomalo sakrivena mjesta!
Korisno

ZERO WASTE POWER


(1.9.2019.-31.8.2021.)

UNSTOPPABLE WITH YOU

UNSTOPPABLE WITH YOU

BLOG PROJEKTA


 

Publikacije

Društvene mreže

Programi EU

Erasmus+

CMS za škole logo
Centar za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" Zagreb / Ulica Vladimira Nazora 47, HR-10000 Zagreb / centar-sraskaj-zg.skole.hr / ured@centar-sraskaj-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju