preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" Zagreb

vijesti

Družili smo se s Huliganom!

Autor: Andrija Mijačika, 17. 4. 2019. 12:31


                   fotografija preuzeta s www.mala-scena.hr

16. travnja 2019. – Naši su srednjoškolci, u pratnji školskog knjižničara, u kazalištu Mala scena pogledali dojmljivu predstavu Huligan. Radi se o monodrami u kojoj odličan mladi glumac Matija Šakoronja utjelovljuje Zrksa, tinejdžera kojeg je huliganski život doveo do popravnog doma. Iz Zrksovih priča doznali smo kako je postao dio kvartovske ekipe navijača, što mu je to iskustvo donijelo i što je sve, u konačnici, izgubio. Interes s kojim su naši učenici pratili Zrksovu ispovijest, njihove pozitivne reakcije i dojmovi tijekom i po završetku predstave potvrda su iznimne kvalitete dramskog teksta i glumačke izvedbe te razlog zbog kojeg planiramo što skoriji ponovni posjet s još većim brojem učenika. Preporučamo!
 

 [više]

Posjet Edukacijskom jutru Festivala tolerancije

Autor: Andrija Mijačika, 10. 4. 2019. 09:03

U utorak, 9.travnja, učenici prvih razreda posjetili su u pratnji školskog knjižničara Festival tolerancije, točnije program Edukacijsko jutro u kinu Studentskog centra.

Cilj programa je približiti mladima tragedije Holokausta na njima razumljiv način, kroz blizak im filmski medij te uz svjedočanstvo osoba koje su u njihovim godinama bile diskriminirane i zatočene samo zbog svojega podrijetla. Na ovogodišnjim Edukacijskim jutrima prikazao se kratki dokumentarno-animirani film "5105, Priča o bijegu iz Mauthausena" nakon kojega su učenici imati priliku iz prve ruke čuti svjedočanstvo preživjele Holokausta, Vesne Domany Hardy.
 
 [više]

Posjet ZagrebDoxu

Autor: Andrija Mijačika, 27. 2. 2019. 10:16

Učenice četvrtih razreda srednje škole posjetile su u pratnji školskog knjižničara međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox i pogledale film ''Lake lekcije''.

"Lake lekcije" prate sedamnaestogodišnju Kaifu, odbjeglu iz rodne Somalije kako bi izbjegla prisilni brak, dok se pokušava integrirati u mađarsko društvo i uspješno maturirati.
 

 [više]

Dvije crte plavo

Autor: Andrija Mijačika, 14. 2. 2019. 09:02


                                                       foto: Teatar Exit

13. veljače 2019. – Manja skupina naših srednjoškolki u pratnji školskog knjižničara i pedagoginje pogledala je odličnu predstavu „Dvije crte plavo“ u Teatru Exit. Predstava se bavi temom maloljetničke trudnoće kroz priču o srednjoškolki Viti koja se i sama nađe u takvoj situaciji. Problemi, nedoumice i teška pitanja s kojima se Vita suočava rasvjetljavaju se kroz njezine razgovore s majkom, tetom, prijateljicom i ginekologinjom. Uz izvrsne izvedbe Sare Moser i Svetlane Patafte, dviju glumica koje nose predstavu, gledatelje se ptiče na oprez i razmišljanje, ali im se ne nude konačni odgovori. Predstava „Dvije crte plavo“ nastala je prema jednako dobroj istoimenoj knjizi Rosie Kugli, koja je našim učenicama i učenicima dostupna u školskoj knjižnici.


 

 [više]

Projekt DOIT

Autor: Andrija Mijačika, 27. 11. 2018. 13:10

Dana 24. i 25. studenog 2018. u našoj je srednjoj školi održana prva radionica u okviru projekta DOIT. Provoditelj projekta je Arhitektonski fakultet u Zagrebu, u suradnji s udrugom FabLab, s kojom smo, kroz slične projekte u okviru djelatnosti školske knjižnice, već prije uspješno surađivali. Cilj projekta DOIT je razviti u djece i mladih sposobnosti socijalne inovativnosti oslobađanjem njihovih kreativnih potencijala kroz aktivnosti usmjerene na rješavanje svakodnevnih, praktičnih problema. Iako su se radionice održale tijekom vikenda, raspoloženje i angažman bili su na visokoj razini. Rješavali su se problemi poštivanja različitosti, medijske kulture, javnoga prijevoza, pa čak i ljubavni problemi, što je rezultiralo zanimljivim učeničkim kreacijama, tj. konceptualnim modelima. 
 

 [više]

Posjet Reboot Infogameru 2018.

Autor: Andrija Mijačika, 24. 11. 2018. 11:06

23. studenog 2018. - Zahvaljujući razumijevanju i dobroj volji organizatora, 20 naših srednjoškolaca, zaljubljenika u računalne igre, u pratnji školskoga knjižničara, i ove je godine besplatno posjetilo Reboot Infogamer. Zabavili su se isprobavajući najnovije igre te su se upoznali s naprednom gamerskom tehnologijom. Od srca zahvaljujemo organizacijskom timu Reboot Infogamera na ovome divnome iskustvu!

 [više]

Posjet Interliberu 2018.

Autor: Andrija Mijačika, 19. 11. 2018. 09:29

14. studenog 2018. - Skupina zainteresiranih srednjoškolaca posjetila je, u pratnji školskoga knjižničara, ovogodišnji Interliber. Vidjeli smo štošta zanimljivog te se nakupovali knjiga koje su odabrali sami učenici. U dogovoru s gospodinom Markom Šunjićem, direktorom izdavačke kuće Fibra, čije stripove naši učenici obožavaju, naša su dva najčitatelja na poklon dobila majice s likom njima najdražega stripjunaka - Batmana. Svrha posjeta Interliberu je razvoj čitalačke kulture i ljubavi prema knjizi u učenika, što se podržava aktivnim sudjelovanjem u nabavi građe za knjižnicu, u skladu s njihovim čitalačkim interesima.
 

 [više]

Međunarodni festival kazališta "Znak & zvuk"

Autor: Andrija Mijačika, 28. 9. 2018. 16:22

28. rujna 2018. – Učenici srednje strukovne škole, u pratnji školskog knjižničara, posjetili su prvi Međunarodni festival kazališta „Znak & zvuk“. Organiziran kroz suradnju udruga DLAN i CeKaTe, ovo je prvi festival u Hrvatskoj posvećen promociji izvedbenih umjetnosti gluhih osoba, te inkluzivnom povezivanju gluhe i čujuće publike.

Od 27. do 28. rujna, u zgradi Centra za kulturu Trešnjevka, prikazano je sedam predstava iz različitih dijelova svijeta, od kojih svaka svjedoči o neizmjernom bogatstvu talenta gluhih kazališnih umjetnika. Naši srednjoškolci, u miješanom sastavu – gluhi i čujući, bili su oduševljeni predstavama Super bolnica (Belgija), Klupa (Mađarska) i Magični svijet igračaka (Hong Kong), koje su prikazane drugog dana Festivala. Nadamo se i drugim sličnim događanjima u budućnosti, usmjerenima na povezivanje gluhih i čujućih osoba!


                 fotografija preuzeta sa službene Facebook stranice CeKaTe
 

 [više]

Čuvari snova

Autor: Administrator , 14. 5. 2018. 11:56


                                                            fotografija preuzeta sa www.cekate.hr

10.5.2018. - Učenici srednje strukovne škole, u pratnji školskog knjižničara, posjetili su Centar za kulturu "Trešnjevka" kako bi pogledali zanimljivu kazališnu predstavu "Čuvari snova". Predstavu je prema dramskom tekstu Eara Enqvista režirao naš nastavnik Angel Naumovski. Predstava se bavi (ne)mogućnošću međuljudskog susreta uslijed različitih granica koje čovjek sam u svijetu povlači: komunikacijskih, svjetonazorskih, nacionalnih i sl. Predstava je uprizorena uz pomoć metode Inovativnog Bilingvalnog Teatra, što znači da je svaki lik interpretiran istovremeno od strane gluhog i čujućeg izvođača, dajući podjednaku važnost znakovnom i glasovnom jeziku.
 

 [više]

SHAKEspeare na EXit

Autor: Andrija Mijačika, 19. 3. 2018. 08:38

Fotografija preuzeta sa www.teatarexit.hr

15.3.2018. – I ove su godine učenici drugih razreda srednje škole, u pratnji školskog knjižničara, pogledali predstavu SHAKEspeare na EXit u Tetaru Exit. Još jedna generacija naših srednjoškolaca otkrila je da posjet kazalištu može biti itekako zabavan...
 

 [više]

Isti, a različiti

Autor: Andrija Mijačika, 23. 2. 2018. 14:11

21.2.2018. – Učenici srednje strukovne škole, u pratnji školskog knjižničara, sudjelovali su u još jednom edukativnom programu „Film i diskusija“ Festivala tolerancije. Tema je ovaj put bila integracija osoba s invaliditetom, prikazana kroz pet nagrađivanih kratkometražnih dokumentaraca u serijalu „Isti, a različiti“, o djeci s raznim oblicima invaliditeta. Učenici su bili dirnuti i oduševljeni pričama o djeci koja unatoč teškoćama nailaze na podršku okoline i pozitivno gledaju na svoj život i budućnost. Radujemo se i s nestrpljenjem očekujemo sljedeću manifestaciju u organizaciji Festivala toelrancije!
 

 [više]

Filmska radionica u knjižnici

Autor: Andrija Mijačika, 6. 3. 2017. 14:45

Scene su snimili i montirali učenici srednje strukovne škole, polaznici filmske radionice. Cilj radionice jest omogućiti učenicima usvajanje osnovnih tehnika i postupaka filmskog stvaralaštva.

Scena 1:

Scena 2:

Scena 3:

 

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Lista linkova je prazna
Publikacije

‹

Letak CZSS-a

Društvene mreže

Programi EU

Erasmus+

Korisni linkovi
Kalendar
« Svibanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Centar za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" Zagreb / Ulica Vladimira Nazora 47, HR-10000 Zagreb / centar-sraskaj-zg.skole.hr / ured@centar-sraskaj-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju