preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" Zagreb

vijesti

Dvije crte plavo

Autor: Andrija Mijačika, 25. 10. 2019. 13:42


                                                       foto: Teatar Exit

24. listopada 2019. – Veća skupina naših srednjoškolaca, u pratnji školskog knjižničara, pogledala je odličnu predstavu „Dvije crte plavo“ u Teatru Exit. Predstava se bavi temom maloljetničke trudnoće kroz priču o srednjoškolki Viti koja se i sama našla u takvoj situaciji. Problemi, nedoumice i teška pitanja s kojima se Vita suočava rasvjetljavaju se kroz njezine razgovore s majkom, tetom, prijateljicom i ginekologinjom. Uz izvrsne izvedbe Sare Moser i Svetlane Patafte, dviju glumica koje nose predstavu, gledatelje se potiče na oprez i razmišljanje, ali im se ne nude konačni odgovori. Predstava „Dvije crte plavo“ nastala je prema jednako dobroj istoimenoj knjizi Rosie Kugli, koja je našim učenicama i učenicima dostupna u školskoj knjižnici.
 

 [više]

Družili smo se s Huliganom!

Autor: Andrija Mijačika, 17. 4. 2019. 12:31


                   fotografija preuzeta s www.mala-scena.hr

16. travnja 2019. – Naši su srednjoškolci, u pratnji školskog knjižničara, u kazalištu Mala scena pogledali dojmljivu predstavu Huligan. Radi se o monodrami u kojoj odličan mladi glumac Matija Šakoronja utjelovljuje Zrksa, tinejdžera kojeg je huliganski život doveo do popravnog doma. Iz Zrksovih priča doznali smo kako je postao dio kvartovske ekipe navijača, što mu je to iskustvo donijelo i što je sve, u konačnici, izgubio. Interes s kojim su naši učenici pratili Zrksovu ispovijest, njihove pozitivne reakcije i dojmovi tijekom i po završetku predstave potvrda su iznimne kvalitete dramskog teksta i glumačke izvedbe te razlog zbog kojeg planiramo što skoriji ponovni posjet s još većim brojem učenika. Preporučamo!
 

 [više]

Posjet Edukacijskom jutru Festivala tolerancije

Autor: Andrija Mijačika, 10. 4. 2019. 09:03

U utorak, 9.travnja, učenici prvih razreda posjetili su u pratnji školskog knjižničara Festival tolerancije, točnije program Edukacijsko jutro u kinu Studentskog centra.

Cilj programa je približiti mladima tragedije Holokausta na njima razumljiv način, kroz blizak im filmski medij te uz svjedočanstvo osoba koje su u njihovim godinama bile diskriminirane i zatočene samo zbog svojega podrijetla. Na ovogodišnjim Edukacijskim jutrima prikazao se kratki dokumentarno-animirani film "5105, Priča o bijegu iz Mauthausena" nakon kojega su učenici imati priliku iz prve ruke čuti svjedočanstvo preživjele Holokausta, Vesne Domany Hardy.
 
 [više]

Posjet ZagrebDoxu

Autor: Andrija Mijačika, 27. 2. 2019. 10:16

Učenice četvrtih razreda srednje škole posjetile su u pratnji školskog knjižničara međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox i pogledale film ''Lake lekcije''.

"Lake lekcije" prate sedamnaestogodišnju Kaifu, odbjeglu iz rodne Somalije kako bi izbjegla prisilni brak, dok se pokušava integrirati u mađarsko društvo i uspješno maturirati.
 

 [više]

Projekt DOIT

Autor: Andrija Mijačika, 27. 11. 2018. 13:10

Dana 24. i 25. studenog 2018. u našoj je srednjoj školi održana prva radionica u okviru projekta DOIT. Provoditelj projekta je Arhitektonski fakultet u Zagrebu, u suradnji s udrugom FabLab, s kojom smo, kroz slične projekte u okviru djelatnosti školske knjižnice, već prije uspješno surađivali. Cilj projekta DOIT je razviti u djece i mladih sposobnosti socijalne inovativnosti oslobađanjem njihovih kreativnih potencijala kroz aktivnosti usmjerene na rješavanje svakodnevnih, praktičnih problema. Iako su se radionice održale tijekom vikenda, raspoloženje i angažman bili su na visokoj razini. Rješavali su se problemi poštivanja različitosti, medijske kulture, javnoga prijevoza, pa čak i ljubavni problemi, što je rezultiralo zanimljivim učeničkim kreacijama, tj. konceptualnim modelima. 
 

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Korisno
Lista linkova je prazna
Publikacije

Društvene mreže

Programi EU

Erasmus+

CMS za škole logo
Centar za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" Zagreb / Ulica Vladimira Nazora 47, HR-10000 Zagreb / centar-sraskaj-zg.skole.hr / ured@centar-sraskaj-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju