preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj Zagreb

vijesti

Druženje s Irenom Jukić Pranjić

Autor: Andrija Mijačika, 20. 5. 2024. 17:28

17.5.2024. Na posljednjem ovogodišnjem druženju sa stripašima striponauti su dobili priliku upoznati jednu iznimnu umjetnicu. Strip-crtačica, animatorica, inovatorica i promotorica stripa, sve je to, ali još i više, Irena Jukić Pranjić. Striponauti su doznali da je našu gošću u svijet stripa uveo Miki Maus, da je od tada zaljubljena u strip i da danas tu ljubav živi i potiče kod drugih. Naglasila je da strip, kao i svaka umjetnost, povezuje ljude i obogaćuje naše živote. Svojom pristupačnošću i osmijehom potaknula je striponaute da joj pokažu vlastite crteže, pa smo otkrili i neke skrivene talente, možda čak i buduće stripaše.


 

 [više]

Druženje s Rosie Kugli

Autor: Andrija Mijačika, 30. 4. 2024. 14:36

30.4.2024. Učenici našeg Centra i Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava dobili su priliku upoznati književnicu Rosie Kugli. Njezine romane za mlade „Nisam ti rekla…“, Dvije crte plavo“ i „Izgubljena generacija“ naši srednjoškolci čitaju s užitkom, pa im je zaista posebno iskustvo bilo susresti se s autoricom njima omiljenog štiva. Pričalo se o samim knjigama i o temama kojima se bave. Neke od tih tema prilično su teške, s problemima koji se ponekad čine nerješivima: zloporaba droga i alkohola, maloljetničke trudnoće, vršnjačko i seksualno nasilje. Međutim, zaraženi vedrinom i optimizmom naše gošće svi smo na kraju zaključili da je uz iskreni razgovor, razumijevanje i međusobnu podršku svaki problem moguće riješiti.
 

 [više]

Projekt "Striponauti": strip-radionica

Autor: Andrija Mijačika, 19. 4. 2024. 10:49

 

16.4.2024. Striponauti su počeli crtati stripove. U ovoj avanturi vodi ih vrsni stripaš Tihomir Tikulin Tico.
 

 [više]

Druženje s Krešimirom Biukom

Autor: Andrija Mijačika, 16. 2. 2024. 15:46

 

15.2.2023. Striponauti su se družili s velikim zaljubljenikom u strip, crtačem i scenaristom Krešimirom Biukom. Doznali su da svaki slobodan trenutak koristi za crtanje i da mu je svakodnevica najveća inspiracija. Svoje stripove za djecu i odrasle voli začiniti dobrom dozom humora. Na par primjera pokazao je kako iz teksta scenarija nastaju kadrovi stripa. Iako se na stripove navukao uz Zagora trenutno je zagrijan za krimiće, a striponautima je toplo preporučio avanture zeca-samuraja Usagija. Na kraju se dvoje najhrabrijih striponauta okušalo u crtačkom duetu s našim gostom. Tako nastale šaljive uratke ponijeli su sa sobom, kao uspomenu na ovo lijepo druženje. 

 [više]

Predstavljanje projekta Striponauti na ŽSV

Autor: Andrija Mijačika, 25. 1. 2024. 12:27

24.1.2024. Sudjelovali smo u predstavljanju projekta Striponauti srednjoškolskim knjižničarima Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Zaključak izlaganja je bio da je stripovima mjesto u svakoj školskoj knjižnici.


 

 [više]

Druženje s Nikolom Čižmešijom

Autor: Andrija Mijačika, 29. 11. 2023. 11:22

28.11.2023. Naši striponauti družili su se s Nikolom Čižmešijom, uspješnim strip-crtačem koji crta za veliku izdavačku kuću DC. Nikola nam je ispričao kako se zaljubio u stripove i dobio posao za DC. Pokazao nam je kako crta stripove, od dizajna likova i skica tabli do dovršenih kadrova i naslovnica. Otkrio nam je koji mu je najdraži super-heroj i zašto voli mange. Striponauti su imali jako puno pitanja pa je druženje potrajalo duplo duže nego što smo planirali.


 

 [više]

Upoznavanje sa stripom i Striponautima

Autor: Andrija Mijačika, 16. 10. 2023. 08:48

U tjednu 9.-13.10.2023. održali smo uvodne prezentacije za naše učenike kako bismo ih upoznali s čarolijom stripova i potaknuli na sudjelovanje u projektu Striponauti.

 [više]

Stigli su nam stripovi

Autor: Andrija Mijačika, 9. 10. 2023. 12:54

Zahvaljujući Umjetničkoj organizaciji Stripaonica i projektu Striponauti u školsku knjižnicu stigli su nam novi stripovi.

 [više]

Prezentacija originalne društvene igre

Autor: Andrija Mijačika, 16. 6. 2023. 14:08

16.6.2023. Danas su tri učenice trećeg razreda naše srednje škole ostalim učenicima predstavile prototip originalne društvene igre „Moj restoran“. Anamarija, Sebahat i Viktorija osmislile su i oblikovale ovu društvenu igru s temom otvaranja vlastitog restorana u okviru projekta „Društvene igre za društvene vještine“. Djevojke su oblikovale igraći komplet u cijelosti: od same igre (priča i koncept) do uputa, kartica i figurica. U kratkoj prezentaciji ispričale su priču o nastanku i razvoju igre, nakon čega su je zainteresirani učenici dobili priliku isprobati. Projekt „Društvene igre za društvene vještine“ financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao izvannastavnu aktivnost u školskoj godini 2022./2023.
 


 

 [više]

Prototip druge društvene igre

Autor: Andrija Mijačika, 18. 4. 2023. 12:37

18.4.2023. Intenzivno se radi na prototipu druge originalne društvene igre u okviru projekta "Društvene igre za društvene vještine". Ovaj je prototip tematski blizak prvome, ali su pravila nešto drukčija.
 

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Zero Waste Catering Lab

ZERO WASTE POWER


(1.9.2019.-31.8.2021.)

UNSTOPPABLE

UNSTOPPABLE 2023
BLOG PROJEKTA

UNSTOPPABLE 2022
BLOG PROJEKTA

Publikacije

Društvene mreže

Programi EU

Erasmus+

CMS za škole logo
Centar za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj Zagreb / Ulica Vladimira Nazora 47, HR-10000 Zagreb / centar-sraskaj-zg.skole.hr / ured@centar-sraskaj-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju