preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" Zagreb

 

DOME SLATKI DOME
poster


Pravilnik o vrsti i djelatnosti doma socijalne skrbi daje mogućnost pružanja usluga djeci oštećena sluha, djeci urednog sluha s poremećajima govorno-jezične komunikacije, djeci s komunikacijskim teškoćama iz spektra autizma i pervazivnog razvojnog poremećaja te djeci s višestrukim teškoćama. Sva djeca s ovom vrstom poteškoćama temeljem ovog zakona mogu biti smještena u dom.

Razlozi smještaja u dom su najčešće:
-    potreba za školovanjem u OŠ i SŠ, a zbog nemogućnosti školovanja u domicilnoj sredini;
-    potreba za pružanjem psihosocijalne rehabilitacije koja također ne postoji u domicilnoj sredini;
-    radi nepovoljnih socio-ekonomskih okolnosti;
-    radi lišavanja prava na roditeljsku skrb;
-    nema članova obitelji koji bi mogli brinuti o korisniku.

Rješenja koja donose Centri za socijalnu skrb u dogovoru s našom službom za prijem korisnika mjerodavna su i opravdana navedenim razlozima za smještaj korisnika u dom.

Svi korisnici koji su putem svojih centara socijalne skrbi na smještaju u „Slavi Raškaj“, Zagreb, Nazorova 47, su korisnici:
-    predškolske;
-    osnovnoškolske i
-    srednjoškolske dobi;
a dolaze iz grada Zagreba i 11 županija:
-    Bjelovarsko-bilogorske;
-    Sisačko-moslavačke;
-    Istarske;
-    Krapinsko-zagorske;
-    Međimurske;
-    Zagrebačke;
-    Osječko-baranjske;
-    Koprivničko-križevačke;
-    Karlovačke;
-    Primorsko-goranske;
-    Vukovarsko-srijemske.

Gradovi iz kojih djeca dolaze su: Bjelovar, Popovaća, Pula, Zabok, Hrvatska Kostajnica, Čakovec, Dugo selo, Valpovo, Ivanić grad, Ogulin, Zagreb, Vrbovec, Zaprešić, Rijeka, Daruvar, Vinkovci.

Korisnici koji su na smještaju u domu imaju rješenje za tjedni i stalni smještaj. Iz godine u godinu broj korisnika u domu naše ustanove se smanjuje, što je u direktnoj vezi sa programom deinstitucionalizacije.

Korisnicima koji su na tjednom smještaju osigurava se tijekom radnih dana zadovoljavanje životnih potreba kao što su: stanovanje, prehrana, održavanje osobne higijene, briga o zdravlju, odgoj i obrazovanje, njega, radne aktivnosti, psihosocijalna rehabilitacija, korištenje slobodnog vremena, organiziranje prijevoza.
Ovi korisnici svaki vikend odlaze u domicilnu sredinu, a za one koji su slabijeg socijalno-ekonomskog statusa organiziran je prijevoz. Tako svaki petak šest korisnika kombijem prevozimo u Čakovec.

Korisnicima na stalnom smještaju osigurava se tijekom duljeg vremenskog razdoblja zadovoljavanje životnih potreba kao što su: stanovanje, prehrana, odijevanje, održavanje, osobne higijene, briga o zdravlju, čuvanje, odgoj i obrazovanje, njega, radne aktivnosti, psihosocijalna rehabilitacija, korištenje slobodnog vremena.
Broj korisnika na stalnom smještaju sveden je na minimum – ove školske godine na samo dva korisnika za koje je tijekom vikenda organiziran odlazak u udomiteljsku obitelj. Naš Centar surađuje sa 17 udomiteljskih obitelji, što govori da proces deinstitucionalizacije ide najboljim putem.

Kako bi život u domu bilo što kvalitetniji i sličniji obiteljskom, standardi kvalitete stanovanja dovedeni su na višu razinu kompletnim renoviranjem i uređenjem doma. Raspored korištenja spavaonica i prostora za boravak  odgovara standardima propisanim Pravilnikom o domovima.
Uvjeti prostora, opreme, kvalificiranosti stručnih i drugih radnika te struktura i trajanje neposrednog stručnog rada također u potpunosti odgovaraju odredbama ovog Pravilnika.
Kvaliteta prehrane u domu prilagođava se uzrastu i potrebama djece s obzirom na zdravstveno stanje korisnika. Jelovnici se rade komisijski, s ciljem postizanja zdrave prehrane korisnika.  
Briga o zdravlju, njega, čuvanje, podjela terapija redovno se provodi kroz medicinsku skrb, to jest kroz prevenciju, edukaciju, sistematske preglede i kurativu.
Psihosocijalna rehabilitacija provodi se po programima rada našeg Centra, a prema unutarnjem ustroju Centra tj. Statutu Centra u kojem se navode novoformirane ustrojbene jedinice.

Velika pažnja u radu doma pridaje se radnim aktivnostima i korištenju organiziranog slobodnog vremena. Aktivnosti su vezane uz rad unutar doma i uređenje okoliša. Pažnja se polaže na urednost u domu pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti vezano uz: spavaonice, učionice, boravak, blagovaonica, školsko dvorište.

Slobodno vrijeme korisnici provode kroz igru i rekreaciju, šetnje, odlaske u grad, posjete kulturnim manifestacijama (izložbama, muzejima, predstavama, sportskim susretima, nedjeljnoj misi). Kulturna i javna djelatnost s korisnicima odvija se kroz odlaske na priredbe u grad te sudjelovanje samih korisnika na školskim priredbama u Centru i izvan Centra (FM, INKAZ itd.)

Za korisnike osnovnoškolske dobi organizirane su radionice: plesna radionica za djevojčice u KC Trešnjevka, terapijsko jahanje u udruzi „ Krila“, plivanje, klizanje, likovna radionica, likovna terapija, glazbena terapija, gimnastika, domaćinstvo, dramska radionica, informatička radionica, breakdance, karate.
Za korisnike srednjoškolske dobi organizirane su: plesna radionica, računalna radionica, plivanje, klizanje, psihosocijalne radionice za pomoć učenicima, predavanja o reproduktivnom zdravlju (Bolnica za dječje bolesti u Klaićevoj), radionice u sklopu projekta za zapošljavanje učenika „ Uši širom otvorene“ i „Iskustvom do posla“, sportske aktivnosti.
Kroz program kulturne i javne djelatnosti  korisnici odlaze na priredbe u gradu. Posjećuju izložbe i muzeje te se uključuju u tamošnje radionice. Kazališne predstave se planiraju tjedno ili mjesečno. Sportske aktivnosti su  važan dio rada s djecom. Raznovrsnost koja se nudi našim korisnicima omogućava da svatko pronađe nešto za sebe. Rezultati i medalje koje su naši učenici  osvojili najbolje govore o važnosti sporta za slobodno vrijeme učenika.

Zaključak:

Adekvatan prostor doma, opremljenost doma prema standardima te briga i skrb za djecu su  osnova koja takav dom poistovjećuje s obiteljskim domom. Raznovrsnim aktivnostima u slobodno vrijeme smanjuje se mogućnost nepoželjnih i štetnih ponašanja u korisnika.
Suradnja s Centrima socijalne skrbi i dobra organizacija zahvaljujući kojoj sva djeca svaki tjedan odlaze u domicilnu sredinu dobar je primjer prakse, pa se tako ni emocionalni odnosi  djece s obitelji ne narušavaju. Praksa smještaja u udomiteljske obitelji pokazala je da djeca sve više prihvaćaju boravak u ovim obiteljima. Nadamo se da će novi programi usmjereni ka deinstitucionalizaciji donijeti više sreće i bolji život našim korisnicima.

Vesna Stipić, prof.def.

Priloženi dokumenti:
smjestaj.pdf


Korisno
Lista linkova je prazna
Lista linkova je prazna
ZERO WASTE POWER


(1.9.2019.-31.8.2021.)

UNSTOPPABLE WITH YOU

UNSTOPPABLE WITH YOU

BLOG PROJEKTA


 

Publikacije

Društvene mreže

Programi EU

Erasmus+

CMS za škole logo
Centar za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" Zagreb / Ulica Vladimira Nazora 47, HR-10000 Zagreb / centar-sraskaj-zg.skole.hr / ured@centar-sraskaj-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju