preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj Zagreb

 > Projekti  > Striponauti
Striponauti

Projekt „Striponauti“ podržava pristup stripu djeci i mladima s razvojnim teškoćama poticanjem razvoja njihove vizualno-narativne pismenosti i osiguravanjem dostupnosti stripa toj ciljanoj skupini.

Cilj Projekta ostvarit će se obogaćivanjem knjižničnih fondova Centra za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj Zagreb, Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava i Srednje škole - Centra za odgoj i obrazovanje kvalitetnim stripovskim naslovima.

Provedbom radionica izrade stripa i objavljivanjem prilagođenog priručnika za izradu stripa podržat će se razvoj vizualno-narativne pismenosti korisnika Projekta. Pored toga, u trima partnerskim ustanovama provodit će se aktivnosti Kluba ljubitelja stripa „Striponauti“ i druženja s predstavnicima lokalne strip-scene s ciljem poticanja interesa za strip kao narativni medij, ali i za stripovsku kulturu općenito.

Osim izravnog pozitivnog obrazovnog i rehabilitacijskog utjecaja na ciljanu skupinu jedan od ciljeva Projekta je i podizanje svijesti u javnosti o vrijednosti stripa kao samostalne umjetničke forme.

Projekt se provodi u školskoj godini 2023./2024. uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Nositelj projekta je Umjetnička organizacija Stripaonica, a partner u promotivnim aktivnostima Udruga Crtani romani šou.

Službena Facebook stranica Projekta „Striponauti“ dostupna je na poveznici: https://www.facebook.com/striponauti


vijesti

Druženje s Irenom Jukić Pranjić

Autor: Andrija Mijačika, 20. 5. 2024. 17:35

17.5.2024. Na posljednjem ovogodišnjem druženju sa stripašima striponauti su dobili priliku upoznati jednu iznimnu umjetnicu. Strip-crtačica, animatorica, inovatorica i promotorica stripa, sve je to, ali još i više, Irena Jukić Pranjić. Striponauti su doznali da je našu gošću u svijet stripa uveo Miki Maus, da je od tada zaljubljena u strip i da danas tu ljubav živi i potiče kod drugih. Naglasila je da strip, kao i svaka umjetnost, povezuje ljude i obogaćuje naše živote. Svojom pristupačnošću i osmijehom potaknula je striponaute da joj pokažu vlastite crteže, pa smo otkrili i neke skrivene talente, možda čak i buduće stripaše.


 

 [više]

Projekt "Striponauti": strip-radionica

Autor: Administrator , 16. 4. 2024. 14:00

 

16.4.2024. Striponauti su počeli crtati stripove. U ovoj avanturi vodi ih vrsni stripaš Tihomir Tikulin Tico.
 

 [više]

Druženje s Krešimirom Biukom

Autor: Andrija Mijačika, 16. 2. 2024. 15:47

 

15.2.2023. Striponauti su se družili s velikim zaljubljenikom u strip, crtačem i scenaristom Krešimirom Biukom. Doznali su da svaki slobodan trenutak koristi za crtanje i da mu je svakodnevica najveća inspiracija. Svoje stripove za djecu i odrasle voli začiniti dobrom dozom humora. Na par primjera pokazao je kako iz teksta scenarija nastaju kadrovi stripa. Iako se na stripove navukao uz Zagora trenutno je zagrijan za krimiće, a striponautima je toplo preporučio avanture zeca-samuraja Usagija. Na kraju se dvoje najhrabrijih striponauta okušalo u crtačkom duetu s našim gostom. Tako nastale šaljive uratke ponijeli su sa sobom, kao uspomenu na ovo lijepo druženje. 

 [više]

Predstavljanje projekta Striponauti

Autor: Andrija Mijačika, 25. 1. 2024. 15:39

24.1.2024. Sudjelovali smo u predstavljanju projekta Striponauti srednjoškolskim knjižničarima Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Zaključak izlaganja je bio da je stripovima mjesto u svakoj školskoj knjižnici.


 

 [više]

Druženje s Nikolom Čižmešijom

Autor: Andrija Mijačika, 29. 11. 2023. 11:22

28.11.2023. Naši striponauti družili su se s Nikolom Čižmešijom, uspješnim strip-crtačem koji crta za veliku izdavačku kuću DC. Nikola nam je ispričao kako se zaljubio u stripove i dobio posao za DC. Pokazao nam je kako crta stripove, od dizajna likova i skica tabli do dovršenih kadrova i naslovnica. Otkrio nam je koji mu je najdraži super-heroj i zašto voli mange. Striponauti su imali jako puno pitanja pa je druženje potrajalo duplo duže nego što smo planirali.


 

 [više]

Upoznavanje sa stripom i Striponautima

Autor: Andrija Mijačika, 13. 10. 2023. 13:39

U tjednu 9.-13.10.2023. održali smo uvodne prezentacije za naše učenike kako bismo ih upoznali s čarolijom stripova i potaknuli na sudjelovanje u projektu Striponauti.

 [više]

Stigli su nam stripovi

Autor: Andrija Mijačika, 9. 10. 2023. 12:53

Stigli su nam novi stripovi!
 

 [više]

 Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Zero Waste Catering Lab

ZERO WASTE POWER


(1.9.2019.-31.8.2021.)

UNSTOPPABLE

UNSTOPPABLE 2023
BLOG PROJEKTA

UNSTOPPABLE 2022
BLOG PROJEKTA

Publikacije

Društvene mreže

Programi EU

Erasmus+

CMS za škole logo
Centar za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj Zagreb / Ulica Vladimira Nazora 47, HR-10000 Zagreb / centar-sraskaj-zg.skole.hr / ured@centar-sraskaj-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju