https://www.facebook.com/share/r/1DKoEyhUHK/
22.9.2024. Na manifestaciji Ilica Q’art naši su srednjoškolci, uz podršku ekipe iz Nestlé Hrvatska i chefa Maria Mandarića, građanima pokazali kako se na zero waste način mogu pripremiti ukusni snackovi. Ova je prezentacija bila održana u okviru inicijative #BirajZeleno.
Mario Mandarić (33), chef i ambasador Nestléove inicijative “Biraj zeleno”, koji je s učenicima kulinarskog smjera Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj za projekt Ilica Q‘Art pripremio jelo temeljeno na zero waste maksimi.
Ove godine fokus je na društvenom aspektu održivosti, s naglaskom na edukaciju korisnika zagrebačkog Centra za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj koji se školuju za kuhare. Uz Marija Mandarića, učenici završnih razreda kulinarskog smjera naučili su kako planirati obroke i namirnice da bi se sve maksimalno iskoristilo.
“Centar za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj certificiran je za zero food waste filozofiju koju su implementirali u svoju kulinarsku školu, a kompaniji Nestlé s druge strane, smanjenje otpada od hrane je strateški prioritet”, kaže Helena Radić Bosanac iz Nestlea dodajući da im je stoga chef Mario Mandarić bio prirodan izbor za ovogodišnjeg ambasadora. Zajedno sa svojim učenicama, za festival Ilica Q‘Art pripremio je povrtne medaljone i coleslaw salatu koju su posluživali na štandu ispred Centra Slava Raškaj. Ondje su se mogli i pročitati inspirativni recepti, ali i savjeti kako smanjiti otpad u vlastitom kućanstvu – kako planirati obroke te činjenica da u kupovinu namirnica nikad ne trebamo ići gladni jer tako kući donesemo više nego što nam treba…