preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj Zagreb

Izdavačka djelatnost

IZDAVAČKA DJELATNOST CENTRA „SLAVA RAŠKAJ“ ZAGREB 1899.-2009.
poster

autorica postera: Nataša Ozimec Patafta, prof.def.

Izdavačka djelatnost našeg Centra počinje krajem 19. stoljeća. Pedagoško stvaralaštvo kroz 110 godina postaje dio cjelokupne kulturne baštine. Iza brojnih naslovnica stotine kreativnih stranica svjedoče o posvećenosti zvanju učitelja.

Najstariji pisani dokument među djelima našeg izdavačkog fonda je „Nekoliko savjeta i naputaka za roditelje gluhonijemih učenika“ iz 1899. godine, autora Josipa Medveda. Slijede „Podržimo škole za gluhonijemu djecu“ iz 1926. godine i „Čitanje govora s ustiju“ istog autora iz 1929. godine.

Školske godine 1905./1906. tiskane su prve knjige za učenike tadašnjeg Zemaljskog zavoda za gluhonijeme. Posebno mjesto u izdavaštvu Centra pripada početnicama, čitankama i računskim početnicama koje su uvijek bile stvaralački izazov učiteljima, a nastajale su iz dugogodišnjih iskustava u radu s djecom oštećenog sluha. Zbirka obuhvaća period od 1908. do 1972. godine.

Školski list „Naš list“ počeo se objavljivati 1961. g. i do današnjih dana živopisno svjedoči o životu, radu i kreativnom izražavanju učenika.

Izvještaji i zbornici radova (1968.-2001.) dragocjena su dokumentacija o razvojnom putu pedagoškog rada mnogobrojnih učitelja, defektologa i drugih suradnika u procesu odgoja i obrazovanja.

Novo doba donijelo je značajne promjene. Generacije djece s posebnim potrebama ukazale su na nužnost dodatnih metodičkih pristupa. Rječnikom znakovnog jezika, slikovnim rječnikom i matematičkim rječnikom nastavljena je tradicija našeg izdavaštva. Teorija i praksa su evoluirale i ujedinile se u novim spoznajama.

Dio materijala dostupan je u biblioteci Centra, a dio je u posjedu nekolicine pedagoških djelatnika. Njima dugujemo zahvalnost za očuvanje povijesno vrijedne građe.

 

Priloženi dokumenti:
izdavastvo.jpg


Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Zero Waste Catering Lab

ZERO WASTE POWER


(1.9.2019.-31.8.2021.)

UNSTOPPABLE

UNSTOPPABLE 2023
BLOG PROJEKTA

UNSTOPPABLE 2022
BLOG PROJEKTA

Publikacije

Društvene mreže

Programi EU

Erasmus+

CMS za škole logo
Centar za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj Zagreb / Ulica Vladimira Nazora 47, HR-10000 Zagreb / centar-sraskaj-zg.skole.hr / ured@centar-sraskaj-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju