HACCP plan (dijagram toka procesa)
Plakat pripremila: Gordana Žanko, ing.preh.teh
HACCP je akronim, engl. HAZARD ANALYSIS AND CRITICAL CONTROL POINT, što znači analiza opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka. To je proces koji pomae u provedbi preventivne samokontrole higijenskih uvjeta u rukovanju sa hranom.
Centar za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“ Zagreb kao obveznik provedbe primjenjuje HACCP načela kroz primjenu u radu na praktičnoj nastavi, te uvođenje i održavanje u institucionalnoj kuhinji.
S učenicima se teoretski obrađuju načela HACCP-a, te praktično primjenjuju u praksi:
· Izrada i provedba analiza opasnosti (Hazard Analysis)
· Chek-lista kritičnih kontrolnih točaka (Critical Control Points)
· Identificirati i uspostaviti granične vrijednosti (Critical Limits)
· Uspostava nadzora CCP-a (Monitoring)
· Korektivne mjere (Corective Actions) u slučajevima kada CCP zakaže
· Postupak za verificiranje uspješnosti HACCP sustava
· Uspostava dokumentacije koja će evidentirati tehničko-tehnološke procese