preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" Zagreb

 

ODGOJNI RAD U SREDNJOJ STRUKOVNOJ ŠKOLI
poster

U Srednjoj školi 130 učenika uključeno je u psihosocijalnu rehabilitaciju. Učenicu su podijeljeni u 2 grupe u kojima se poslijepodnevnim satima nakon nastave odvija psihosocijalna rehabilitacija.

Odgoj – svjesna djelatnost kojom se razvijaju intelektualne i socijalne vještine za aktivno i korisno/odgovorno sudjelovanje u društvu.
– razvoj samosvijesti, samostalnosti, samopoštovanja, samokritičnosti
– razvoj svijesti o različitosti, poticanje otvorenosti, snošljivosti i poštivanja drugoga, suradnje i solidarnosti

„Pravilno odgajanje sastoji se u tome da se iz svakog izvuče ono što je najbolje."
 – Mahatma Gandhi

Odnos odgajatelj/rehabilitator –učenik vrlo je važan element u odgoju i obrazovanju učenika.
Rad odgajatelja/rehabilitatora odvija se kroz dva dijela:
A)    Individualni rad
B)    Grupni rad

A) Individualni rad od velikog je značaja za svakog učenika. Opservacija svakog učenika, detaljno upoznavanje i otkrivanje novoga. To nam omogućuje da upoznamo svakog učenika ponaosob te mu u radu pristupimo u skladu sa njegovim potrebama, karakteristikama i sklonostima te mu pomognemo da se lakše integrira u sredinu u kojoj živi i radi, među druge populacije, uspješno se integrira u grupne aktivnosti i slično. Učeniku takav pristup olakšava svakodnevnu interakciju sa drugim ljudima, lakše učenje i ostalo.
Sa pedagoške strane učenika treba prihvatiti sa mnogo razumijevanja, ljubavi i iskrenosti. Od svakoga se traži međusobna suradnja, prihvaćanje obaveza i zadataka, dobrih i loših strana života. Sve to vodi do formiranja jedne cjelovite osobe koja će biti u mogućnosti preuzeti odgovornost za svoje postupke i prihvatiti sve što život pruža (bilo loše ili dobre strane), osobe koja će se znati nositi sa životnim izazovima.
Ako se sve to postigne efikasnom edukacijom i rehabilitacijom, onda je sigurno da će se svaki učenik u svojim mogućnostima moći sebe smatrati ravnopravnim članom ovoga društva. Ovom dijelu programa treba posvetiti najviše pažnje, te je važno pristupiti učeniku otvorenim razgovorom.
Ljubav, poštenje, poštovanje, vjera u sebe vrlo su bitni u individualnom radu, te tome treba posvetiti veliku pažnju, jer je to osnov  u radu i suradnji učenika, da bi se postigao krajnji cilj – uspjeh u radu i odgoju. Potrebno je eliminirati i korigirati negativna ponašanja učenika a poticati pozitivna, te ih nagrađivati i hvaliti.

„Odgoj koji se sastoji samo na zahtjevima i savjetima a ne na primjerima slab je odgoj.“
- Jan Amos Komenský

B) Grupni rad obuhvaća:
1.    Zdravstveno područje,
2.    Radno – odgojno područje,
3.    Društveno – kulturno područje,
4.    Slobodne aktivnosti.

Pripremile : Miljenka Dragojević i Đurđica Šakić

Priloženi dokumenti:
odgojni rad.pdf


Lista linkova je prazna
Lista linkova je prazna
ZERO WASTE POWER


(1.9.2019.-31.8.2021.)

UNSTOPPABLE POWER

UNSTOPPABLE POWER

BLOG PROJEKTA

UNSTOPPABLE WITH YOU

UNSTOPPABLE WITH YOU

BLOG PROJEKTA


 

Publikacije

Društvene mreže

Programi EU

Erasmus+

CMS za škole logo
Centar za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" Zagreb / Ulica Vladimira Nazora 47, HR-10000 Zagreb / centar-sraskaj-zg.skole.hr / ured@centar-sraskaj-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju